Ограбиха ли Катрин Тасева съдиите в Пезаро? (видео)

Василена Иванова 08 април 2019 в 17:41 4683 0

Снимка Снимка Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница

След фурора и силния уикенд за грациите ни на Световната купа в италианския град Пезаро. които не пропуснаха да се върнат в България с медали и да зарадват феновете на красивия спорт, идва и един протест, който буди коментари и въпроси от страна на феновете на българската художествена гимнастика, а и не само.

Разбира се, може би темата нямаше да бъде толкова обсъждана, ако не е засегната пряко българката Катрин Тасева, която грабна среброто на финала на лента. Безспорно огромен успех, за което се пребори с едно много добре изиграно с чувство съчетание.

Можеше обаче да бъде първа. Именно заради грешка на рускинята Дина Аверина, която зае първото място на лента във финалите. Истината е, че Аверина наистина изигра съчетанието си по най-добрия начин. Изглежда обаче не е отразена много голяма грешка, която определено щеше да промени класирането, не само за нашето момиче, но и за класиралите се след нея.

Става въпрос за възел на лентата, с който Аверина играе през по-голямата половина от съчетанието. Възелът е кошмар за една гимнастичка, която щом го забележи трябва моментално да го развърже или да смени уреда си с резервен. Причината за това е, че щом лентата е вързана, съдиите трябва да оценяват единствено големите рискове (големите изхвърляния на уреда) в съчетанието. Всички останали елементи, дори и изпълнени перфектно, не се оценяват.

Съчетанието на Дина е изключително сложно и направено така, че тя да натрупва много точки. Отразявайки последствията от възела обаче, оценка от 20.600 изглежда невъзможна. След изиграването си самата Аверина изглежда разстроена, а след като излиза оценката й руската коментаторка възкликва "Слава богу".

Интересен е факта, че коментаторките със сигурност са забелязали преди това възела, но не го коментират.

Така много от феновете си задават въпроса защо за едни може, а за други не. И защо се прави услуга на двукратната световна шампионка Дина Аверина, която все пак получава златния си медал с усмивка.

Разбира се, от българския щаб не са направили коментар относно възела на Аверина, а единствено се радват за заслужения медал на Тасева, който обаче можеше да бъде златен.

Самата Катрин пише в инстаграм профила си, че е много щастлива от медала, но има още много работа и може да представи композициите си в още по-добра светлина. На въпроси, свързани със съчетанието на Аверина, тя казва, че не я е гледала и не е човекът, който трябва да коментира ситуацията.

За играта на Тасева, президентът на БФХГ Илияна Раева написа: „Катрин Тасева спечели днес сребърен медал на лента! Не успя да я изиграе с всичко заложено, но медалът си е медал. Кати изигра чисто и топка, и лента, но й липсваше онази страст и вътрешен заряд, който превръща композициите и във вълнуващи картини. Катрин има много трудни и наситени композиции. Още съвсем малко й трябва, за да разгъне невероятния си потенциал и да ги изиграе както само тя може. Вярвам, че това ще случи следващия уикенд на световната купа в София. Традиционно, Катрин навлиза последна във върхова спортна форма“.

Въпросът с неотразената грешка обаче остава и буди възмущение не само при българските фенове. Ограбена ли е гимнастиката и всички състезателки в Пезаро и защо за съдиите има два начина? Това се питат всички, а междувременно доверието и вярата им намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови