Руснаци и беларуси остават аут от гимнастиката

OFFNews 04 март 2023 в 11:42 3550 0

Гимнастика

Снимка Уикипедия

Световната гимнастика потвърди наказанията за руснаци и беларуси

Спортистите и длъжностни лица от Русия и Беларус остават със забрана да участват в състезания по гимнастика заради продължаващата руска инвазия в Украйна, съобщиха от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

В изявление на централата се казва, че Изпълнителният комитет на ФИГ е удължил мерките, въведени миналата година "според които руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на ФИГ, до следващо нареждане".

"ФИГ непрекъснато следи цялостната ситуация и може да промени тези мерки в зависимост от развитието на обстоятелствата", заявиха от световната федерация.

На 26 февруари 2022 година ФИГ обяви, че руските и беларуски спортисти имат право да се състезават под егидата на организацията само с неутрален статут. На 4 март същата година федерацията забрани на гимнастиците от двете държави да участват в турнири под нейна егида заради ситуацията в Украйна.

Междувременно, Международната федерация по гимнастика одобри смяната на спортното гражданство на бившата състезателка от руския национален отбор по художествена гимнастика Анастасия Симакова, която се премести в Германия през 2022-а.

18-годишната Симакова ще може да играе за Германия от март 2024-а. Според правилата на ФИГ промяната на спортното гражданство става валидна една година след вземане на решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!