Съветите на успяла руска треньорка: Спортът е само трамплин към щастието

OFFNews 18 юни 2019 в 12:07 3934 0

Както във всеки друг спорт, така и в художествената гимнастика, всичко, което виждат зрителите, е много малка част от целия работен процес. Ясно е, че за да бъдеш на върха, трябва да си преди всичко отдаден, дисциплиниран, трудолюбив.

За тайната на успеха и неизменните правила в работата си споделя Вера Шаталина, заслужил треньор на Русия и треньор на индивидуалните гимнастички от руския национален отбор Дина и Арина Аверини. Треньорката държи на няколко неизменни правила, които винаги прилага в работата си.

Ето и някои от нейните „заповеди“:

1. Не можете да обсъждате пред децата действията на треньора и съдията. Треньорът, с който работите в дадения момент, трябва да бъде авторитет в очите на детето. Ако резултатът не е такъв, какъвто очаквате, значи не се справяте много добре и трябва да се поправите.

2. Спортистът има право да плаче само от болка или от щастие. Останалото е несериозно. За да успееш в големия спорт, има само един начин – трябва да издържаш пред трудностите и да успяваш да ги преодолееш.

3. Ако една гимнастичка направи грешка по време на състезание – изпусне или падне, тя трябва да стане и да продължи с усмивка. Останалата част от съчетанието трябва да бъде още по-добра и с повече настроение.

4. Съдиите оценят гимнастичката, още когато върви към килима. Важен е добрият вкус, който включва добре подбрано трико, цветове, които се съчетават в него, семпъл грим, прическа и стойка. През последните години гимнастичките залагат много на това. Важен е дори цветът на обръча и най-дребния детайл, който винаги се забелязва.

5. Родителите не трябва да изискват от детето си да бъде олимпийски шампион. Обичайте децата си такива, каквито са. Не им поставяйте тежката отговорност, която да тежи на раменете им. Много детски съдби се променят заради това, а спортът трябва да е единствено трамплин към щастието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови