Сериозна група грации ще ни представят на Световното в Москва за девойки

OFFNews 13 юни 2019 в 11:47 2578 0

Снимка БФХГ

Общо 4 гимнастички от националния отбор индивидуално ще представят България на първото издание на световно първенство по художествена гимнастика за девойки, което ще се проведе от 19 до 21 юли в Москва, предава БНР.

Съставът бе определен след края на последното контролно състезание за момичетата, като се взеха предвид резултатите на момичетата от всички изминали международни турнири, държавни първенства и проведени контролни състезания през годината.

В руската столица ще ни представят Ева Брезалиева с въже, Катрин Цонева с топка, Стилиана Николова с бухалки и Валерия Ватова с лента.

"Изключително съм доволна от работата на децата в последните 15 дни, защото бях плътно с тях. Много съм доволна от работата на двете треньорки – старши треньорът Валентина Иванова и помощничката й Рени. Най-доволна съм от Ева Брезалиева въпреки, че Ева не беше първа на миналото контролно, най-закономерно стана първа днес. Уредите, които разпределихме са им любимите уреди. Всички много възторжено приеха уреда, с който ще играят", съобщава президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Класирането на световното първенство е както отборно, така и на отделните уреди. При отборното се взимат резултатите от двете изигравания на ансамбъла ни девойки, както и резултатите на индивидуалните ни гимнастички.

Отделно при ансамблите ще бъде обявен шампион в многобоя и на отделните уреди. Индивидуалистките ще бъдат наградени за отделните уреди, които са изиграли.

След труден сезон, ансамбълът ни при девойките има промени в своите съчетания. По думите на Раева момичетата са много напреднали и работата продължава.

"Има още неща, които трябва да се пипнат, но те не са толкова сериозни и сложни. Смятам, че момичетата имат огромен шанс при една силна игра да бъдат сред най-добрите на световното", допълни още президентът на БФХГ.

Треньорът на ансамбъл девойки Вяра Ваташка коментира, че момичетата са се представили добре на контролното състезание.

"Направихме промени в лентите. Улеснихме някои колаборации, добавихме други, но не за сметка на трудността. Повишихме трудността. На обръчи допуснаха една грешка, но там има също една промяна. Допълнително ще поработим. Предстои ни състезание в Гдиня от 20 до 22 юни.След това заминаваме на лагер на Спортпалас. Там ще участваме на турнира "Царица Маргарита" и следва най-големият ни старт - световното първенство през юли", сподели Ваташка.

Променената композиция с пет топки пред публика и съдийки представи и ансамбъл (жени), който заедно с Катрин Тасева ще представят България на вторите европейски игри в Минск от 21 до 30 юни.

"В Минск всичко ще зависи от мобилизацията, отговорността и концентрацията на момичетата. Надявам се да са максимално концентрирани, мобилизирани и да направим силно състезание", завърши Раева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови