Увековечиха Мария Гигова в скулптура

Василена Иванова 13 декември 2019 в 14:01 3730 0

Снимка Анна Недкова/БФХГ

Емблемата на Българската художествена гимнастика - първата в света трикратна световна шампионка Мария Гигова бе увековечена в скулптура, изработена от Станислава Ангелова.

Произведението е било дипломна работа на Ангелова при завършването й на Националната художествена академия в София. Самата Станислава е родена в Русия, но прекарва по-голямата част от живота си в България.

По думите на самата нея в скулптурата се извайва конкретен човек и е важно авторът да се вдъхнови от даден образ, върху който да работи. Такъв Станислава среща в лицето на Мария Гигова, която съчетава всичко, което може да се нарече вдъхновение в изкуството - красота, трудолюбие, интелект, постижения.

"Радвам се, че това красиво момиче се е вдъхновило от моята личност и постижения. Тя е млад, талантлив човек и съм щастлива, че именно такъв човек се е вдъхновил. Надявам се, че ще има много последователи. Дано младите гимнастички един ден да изживеят такъв щастлив миг", сподели Мария Гигова пред БНР.

"В скулптурата на Мария Гигова има и бяла лястовичка, която е символ на доброто, на надеждата и на новото начало. За мен тя е точно това, не само за българския спорт, но и за България. Тя е първата трикратна абсолютна световна шампионка, тя е олицетворение на патриотизъм", каза Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови