Уволнената в Швейцария българска треньорка по художествена гимнастика: Шокирана съм

OFFNews 08 юли 2020 в 13:21 16449 2

Шокирана съм. Не съм очаквала подобно нещо. Не мога да разбера твърденията за тормоз.

Това заяви треньорът Илиана Динева пред вестник "Блик" по повод това, че беше уволнена от Швейцарската федерация по художествена гимнастика по обвинения за тормоз към една от гимнастичките. 

Динева е главен треньор на женския ансамбъл. Според федерацията неназована гимнастичка се е оплакала от треньорката, защото я е нарекла "дебела крава", лишила я е от вечеря и я е накарала да тренира контузена. 

Заедно с Илиана Динева е уволнена и Анелия Станчева, която също е треньор на националния отбор по  художествена гимнастика. Освен това Швейцарската федерация е спряла и подготовките на отбора за европейските младежки игри. 

Пред "Блик" Динева казва, че когато е поела отбора, гимнастичката е била контузена и не е тренирала "от доста време".

"Не искам да форсирам нещата при нея, а бавно да я интегрирам отново". Динева допълва, че не може да разбере твърдения за тормоз. "Стана ми ясно, че тя вижда нещата по различен начин", обяснява тя. За обвиненията за обиди треньорката заяви, че темата е много чувствителна при гимнастички и никога не би си позволила подобно нещо. 

"Имам усещането, че съм направила нещо правилно. Най-малкото съм се опитала. Това винаги е била моята цел. Ако не е било така, трябваше по-рано да се каже какво не е наред", заключи Динева. 

Тя работи девет години за художествената гимнастика. От 2008 г. заемала различни ключови отговорни позиции като:

1) Главен треньор на Регионалния спортен център в Цюрих по художествена гимнастика
2) Националният треньор на Швейцария младша група
3) Главен треньор на швейцарски юноши и възрастни
4) Швейцарски национален треньор на старша група

От Българската федерация по художествена гимнастика излязоха с позиция в подкрепа на треньорката. В изявлението се посочва, че БФХГ е силно загрижена за политиката, която се води срещу българските треньори.

Според Българската федерация това не е единичен случай, защото преди няколко години по подобен начин е уволнена и Весела Димитрова. Обвиненията срещу нея са били за това, че не е използвала правилни методи на работа при тренировките.

"Заради тези фалшиви обвинения и последващи действия г-жа Весела Димитрова спечели делото срещу швейцарската федерация по гимнастика за морално-професионални щети и съсипване на имиджа", посочва президентът на художествената гимнастика в България Илиана Раева в изявление, публикувано в страницата на БФХГ. 

Българската федерация по художествена гимнастика настоятелно призовава Швейцарската федерация да преосмисли обвиненията срещу българския треньор Илияна Динева, които подкопават репутацията на уважаван специалист и пряко влияе на българския образ в този спорт. 

БФХГ настоява силно за публично опровергаване на изявленията, направени в швейцарските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

08.07 2020 в 15:27

Художествената гимнастика в голяма степен не е спорт....

12032

1

Киро Горския

08.07 2020 в 15:16

"Според Българската федерация това не е единичен случай, защото преди няколко години по подобен начин е уволнена и Весела Димитрова. Обвиненията срещу нея са били за това, че не е използвала правилни методи на работа при тренировките."

Постоянните обвинения към български треньорки в чужбина не показват ли, че те просто са възприели нехуманни методи на работа, и ги смятат за толкова нормални, че не разбират къде е проблема? Не всяко момиче е готово да стиска зъби и да търпи в името на евентуален спортен успех. Худ. гимнастика е до голяма степен себеотрицание и мазохизъм, а в Европа и по света най-важното е децата да с чувстват добре и да са здрави.