Втора титла за ансамбъла на България по художествена гимнастика

OFFNews 18 септември 2022 в 17:19 3543 2

Българският отбор по художествена гимнастика.

Снимка БФХГ

Българският отбор по художествена гимнастика.

Ансамбълът на България спечели титлата във финала на три ленти и две топки на 39-ото Световното първенство по художествена гимнастика в София.

Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова получиха оценка 33.300, от които 16.500 за трудност, 8.600 за артистичност и 8.200 за изпълнение.

Те играха пред препълнената зала "Арена Армеец" този следобед.

Втори се класира ансамбълът на Италия със 31.450, а бронзът стана притежание на отбора на Азербайджан с 30.750.

По-рано днес момичетата на треньорката Весела Димитрова заеха осмото място на пет обръча.

Това е втората титла за момичетата, след като на 16 септември те завоюваха световната титла в многобоя и спечелиха и квота за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Отборът е дебютант на форум от такъв ранг, като това бе и първото състезание на този състав пред родна публика.

Трудът се отблагодари на момичетата. Имали сме тренировки по 8, 10 часа на ден - сподели след края на състезанието президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева пред БНТ. "И в най-прекрасните си мечти не съм си представяла, че ще спечелим толкова много медали, но разбира се, надявала съм се", каза още тя. 

За първи път от 45 години присъствам на такова съдийство и класиране - адмирации и респект, каза още Раева.

Самите щастливи момичета след финала споделиха, че съчетанието им, макар и ново, изразява същността им по най-добрия начин.

България завършва първенството с шест медала. Останалите отличия спечели в индивидуалното състезание Стилияна Николова. Тя завоюва сребърни медали на финалите на отделните уреди на обръч, на бухалки и на лента и бронзов в многобоя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews