145 млн. долара в криптовалута са блокирани след смъртта на шеф на криптоборса

OFFNews 05 февруари 2019 в 13:22 4573 1

Смъртта на канадски предприемач доведе до загубата на огромно количество криптовалута, която се оказа недостъпна за притежателите ѝ.

Най-голямата борса за криптовалута в Канада Quadriga обяви, че няма достъп до биткойни на стойност 145 млн. долара след неочакваната смърт на 30-годишния директор и съосновател на борсата Джералд Котън. 

Мъжът починал от усложнения вследствие на Болестта на Крон, докато бил в Индия. 

Криптовалутата на Quadriga се съхранявала в офлайн акаунти - т.нар. "студено хранилище", за да бъде опазена от хакери. Оказало се обаче, че Котън е единственият човек, който имал достъп до хранилището, съобщава сайтът CoinDesk.

Така компанията трябва да измисли как да получи достъп до криптовалутата на около 115 000 потребители. 

Вдовицата на Котън Дженифър Робъртсън разполага с лаптопа на съпруга си, но не знае паролата, а наетият от компанията експерт не може да пробие защитата. 

Тя твърди още, че Котън не е оставил никакви бизнес архиви, и така компанията има достъп само до малко количество от средствата в "горещ портфейл", използван за трансфери.

Появиха се и съмнения, че става дума за измама, но Робъртсън приложи смъртния акт на съпруга си към документи, предадени на съда на Нова Скотия.

Според CBC канадските власти са потвърдили за смъртта на канадски гражданин в Индия, но са отказали повече информация по въпроса заради законови ограничения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови