18 май - ден на данъчната свобода, започваме да работим за себе си

Данъчната тежест над българина нараства, показват данните на Института за пазарна икономика

OFFNews 18 май 2019 в 09:13 2977 0

Днес е денят на данъчната свобода за 2019 година. На 18 май спираме да пълним хазната и започваме да работим за себе си, изчислява Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е символична, а как се изчислява?

През 2019 г. в държавната хазна е планирано постъплението на 43,9 млрд. лева приходи. Средно за един календарен ден българите изработват по 319 млн. лв., което означава, че за 138 дни попълваме хазната.

Датата показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. По света тя е известна като Tax Freedom Day.

138-те дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат:

- Живеещите в България отново получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ни „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата (равни на близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС). Така местните данъкоплатци сме работили до 9 май за държавата, а до 18-и са ни отменили европейските. Въпреки това деление ИЛИ се спират на датата 18 май, тъй като тя най-точно отчита преразпределението през приходната част на бюджета;

- Освен изчислените 138 дни са планирани 2 дни за "отработване" (те отразяват заложения дефицит от 600 млн. лв. по консолидираната фискална програма). Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, т.е. държавата планира да харчи повече от събраните приходи. През последните 3 г. (2016-2018 г.) обаче този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на голям излишък. От Института очакваме 2019 г. да продължи тази тенденция и да няма дни за "отработване".

Най-много дни през 2019 г. отделяме за попълване на приходите от ДДС – 34. За тези от акцизи са нужни близо 17 дни, за осигуровките - малко над месец (24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно). Приходите от подоходните данъци попълваме за близо 12 дни, от корпоративни – за малко над 8 дни. Други почти 7 дни работим, за да платим държавните и общинските такси.

През последните години дните за попълването на хазната стават все повече. С други думи, реално данъчната тежест нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните 10 г.

Пример за покачването на данъците са осигуровките за пенсия, за които отделяме все повече – през 2017 и 2018 г. имаше покачване на вноската за пенсия с по 1 процентен пункт на година, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурителен праг. През последните 10 г., след въвеждането на плоския данък от 2008 г., няма намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни. Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" –www.kolkodavam.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови