20 дни разсрочване на сметките за ток, водомерите временно няма да се отчитат

Ирина Евгениева 16 март 2020 в 16:18 4629 0

Заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава двойно и става 20 дни.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет.

Петкова каза, че трите електроразпределителни дружества отменят всички планови ремонти по мрежата.

"Прекъсвания на тока ще има само при евентуални аварии и работата по тяхното отстраняване. Освен това, екипи на ЕРП-тата ще проверяват дали агрегатите за резервно захранване на болниците са в изправност", добави енергийният министър. 

Относно подаването на електроенергия то ще бъде гарантирано, за да може всички деца да провеждат виртуалните си учебни занятия нормално и спокойно. Всички болници на територията на страната са длъжни да разполагат и със собствени трафопостове и да гарантират алтернативно захранване, посредством агрегати. Започват и проверки на болниците, за да се провери дали тези системи са в изправност, коментира Петкова. 

Тя призова българите да задават въпросите, които ги вълнуват, на посочените на сайтовете на ЕРП-тата телефони и имейли за връзка.

Работата в центровете за разплащания се преустройва. Помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора", допълни Петкова.

Относно идеята за налагането на мораториум върху плащането на сметки, тя добави, че "това е рискова стъпка, която ще доведе до сериозно напрежение и междуфирмена задлъжнялост". 

"Популизмът може да стане по-страшен от вируса", подчерта енергийният министър. 

От думите й стана ясно, че ще бъдат удължавани сроковете за плащане или ще има разсрочване на сметките. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че са дадени указания на ВиК операторите да се преустанови снемането на показания на битовите абонати до 29 март.

От думите й става ясно, че потребителите трябва да направят самоотчет на водомерите и да го съобщят на ВиК операторите чрез интернет страницата, есемес или телефон. С тези мерки ще се ограничи личният контакт между инкасатори и потребители. При невъзможност да се предоставят данните ще се залагат служебни резултати спрямо минал месец.

Аврамова препоръча клиентите да плащат задълженията си чрез електронен превод, банково плащане, чрез "Български пощи", касите на ВиК-операторите или "Изипей". Тази мярка ще предотврати струпването на много хора.  

В помещенията, където са касите, ще се допускат определен брой хора и периодично ще се дезинфекцират.

Най-важният ангажимент е осигуряването на непрекъснато захранване в цялата страна. Не само заради дистанционното обучение на учениците, а и заради всички, които работят от вкъщи. Трябва да се подсигури и захранването в болничните заведения, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови