200 милиона били похарчени без търг за Цанков камък

OFFNews 15 август 2017 в 13:33 2846 4

Около 200 млн. са разходите по изграждането на язовир "Цанков камък", които са извършени без да бъдат проведени обществени поръчки, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритетите от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“.

Проектът в Родопите предизвика противопоставяне между ГЕРБ и БСП през последните дни. От управляващата партия пуснаха сигнал до прокуратурата, а от Столетницата реагираха като ужилени и обясниха, че изграждането е започнало при управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. Нинова дори се закани да подаде сигнал до австрийската прокуратура заради твърдението на премиера Бойко Борисов, че проектът с австрийско участие е корупционен.

„През 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършихме поредица от проверки в НЕК, една от тях беше свързана с проекта „Цанков камък“. Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“, обясни тя.

Петкова посочи, че през 2005 година е подписано допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково.

"Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, каза Петкова.

Според нея прокуратурата ще каже кои са отговорните лица за неправомерните разходи.

"В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия“, заяви министърът.

Петкова посочи още, че се извършва планов ремонт, свързан с коритото на река Гащня и ремонт, свързан със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира.

„НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки. Този заем ще бъде платен в края на 2019 г. НЕК инвестира около половин млрд. собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК“, заяви енергийният министър, цитирана от агенция "Фокус".

Според Петкова в момента по сметките на държавната енергетика има приблизително 1,184 млрд. лева, докато като тя поела отрасъла през ноември 2014 година наличните парични средства били всичко на всичко 404 млн. лева.

„Вижда се разликата и това не е инцидентно. Този над 1 млрд. по сметките на нашите дружества се поддържа непрекъснато, вече втора година, което всъщност е ясен знак за финансовата стабилност на дружествата от енергетиката“, обясни тя. 

До края на август ще бъде даден стартът на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектно проучване за газоразпределителния център край Варна.

„По проекта за изграждането му работим с ЕК още от края на 2015 година. ЕК го подкрепя безапелационно, преди броени дни получихме писмо, в което комисар Мигел Каниете, заявява подкрепа за този проект. Комисията предостави финансиране за предпроектното проучване“, каза Петкова.

Според нея в рамките на  6-7 месеца процедурата по подготовката на проучването да бъде финализирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

4

Black Hex

15.08 2017 в 17:13

През 2012 правили проверки, установявали, открили... и? Дали на прокурор! Добре де, сега сме 2017, прокуратурата тия всичките неща ги е разгледала, съдът се е произнесъл по тях. Сега какво? Какво промяна очаквате да има при условие, че няма нито едно ново обстоятелство по този случай, нито доказателство, нито нищо!
И като е бил такъв голям крадец и лъжец дългия бесепарски кадър, тогава министър, защо атамана ви вместо да го осъди го назначи на най-сладката държавна длъжност в Лукойл? "Представител на държавата в предприятието". Защо бе, теменужке надебеляла? Защо?

12001

1

Севтопол

15.08 2017 в 14:20

Малееее! "В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия“ – вика министърката. Ами сега? Что делаем?