2472 лева месечно са нужни за нормален живот на 4-членно семейство, в София - 3259 лв.

OFFNews 18 ноември 2019 в 12:35 3477 0

Снимка Pixabay

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно месечно, сочат изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.

Издръжката за човек от четиричленно домакинство на месец е 618, 15 лв.

Данните бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Димитрова и от директора на института Любен Томев, предаде БТА.

Общата стойност на издръжката на живот от началото на годината се е повишила с 63 лева.

В София издръжката на живот за четиричленно домакинство е 3259 лева, а за човек от домакинство - 815 лева и надхвърля средните нива на издръжка за страната с 31,8 на сто, обяви Виолета Димитрова.

Парите покриват разходите за храна, поддръжка на жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за 4-членно домакинство.

За да бъдат покрити тези разходи, нетният размер на работната заплата, която получават двамата възрастни от този тип домакинство, трябва да е не по-нисък от 1236 лева за всеки от тях (бруто 1593 лева), при условие че двамата възрастни са заети и заплатата е единствен източник на доходи. За София нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да се осигурят необходимите средства за издръжка на живот.

72,5 на сто от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот, като в тази група са и голяма част от пенсионерите. Затова, по думите на Пламен Димитров, от синдиката настояват минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лева. 

Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите, отчетоха синдикатите.

КНСБ ще настоява за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, последователно реализиран през бюджетите на правителството. Синдикатът иска въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването на минималното възнаграждение да достигне до 50 на сто от средното за страната. Според Димитров това съотношение ще залегне и в новата европейска рамкова директива за минималната заплата. Последователен 15-процентен годишен номинален ръст на заплатите , искат още от КНСБ, за да достигнем до 2022 година 60 процента от средноевропейското ниво на БВП и на доходите. КНСБ настоява и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем минимум. Синдикатът настоява още и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови