290 лв. допълнително ще получат работодатели и самоосигуряващи се в транспорта и туризма

OFFNews 24 юни 2020 в 16:05 4630 0

Снимка Pixabay

Работодателите и самоосигуряващи се в транспорта и туризма могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта. Това реши кабинетът с одобряването на реда и условията на изплащане на компенсации в директно засегнатите от ограничителните мерки за борба с епидемията от коронавирус предприятия.

Тази мярка беше планирана за подкрепа към схемата 60/40 за превозвачите, които най-тежко пострадаха от коронавирусната криза. 

Около 22 хил. работeщи се очаква да получат подкрепа, а компенсация ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период.

Определеният бюджет е в размер на 40 млн. лева, а средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Компенсациите ще се изплащат за цял календарен месец, считано от 1 юли 2020 г., но за не повече от шест месеца.

За да получат помощта, работодателите следва да отговарят на няколко основни изисквания:

- да не са обявени в несъстоятелност или да не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;

- да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към 31 декември 2019 г.;

- през периода на изплащане на компенсациите да не получават финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет;

- да запазят дейността си, докато получават компенсации, както и за допълнителен период, равен на половината от времето, през което получават средствата.

За да получат помощта, самоосигуряващите се лица следва да отговарят на следните условия:

- не трябва да имат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към 31 декември 2019 г.;

- да запазват дейността си, докато получават компенсации, както и за допълнителен период, равен на половината от времето, през което получават средствата.

Заявленията за изплащане на компенсации ще се подават в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на работа на работниците и служителите. Средствата ще се изплащат след получаване на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!