305 хил. лв. платени на стопани на избити животни в Странджанско

Земеделският зам.-министър Цветан Димитров призна грешка при подхода към засегнатите хора

OFFNews 17 юли 2018 в 10:40 1184 0

305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места. Това заяви зам. земеделският министър Цветан Димитров пред bTV по повод болните животни в Странджанско.

Стремим се да оценим действително трудът на хората, така че да бъдат възмездени и да започнат нормалния си живот, доколкото това е възможно след тази трагедия, която ги сполетя, каза Димитров. Животните са индивидуално оценени.

Има хора, които искат пари, и такива, които искат животни. Създали сме такава организация, че след като изтече този възбранителен период, да можем да ги снабдим с животни.

Димитров призна, че е била допусната грешка, като хората не са били добре информирани за това, което предстои. Точно това беше грешката - нямаше индивидуален подход към хората. Трябваше поне на тези 20-30 човека, на които предстоеше това неприятно събитие... можеше поне с тях да се поговори - иска ли животни, не иска ли, какво..., каза Димитров и определи причината за случилото се като "слаба организация".

В интерес на истината, на нито едно място в докладите на българските или европейските институции не се препоръчва масово избиване на животни, стана ясно от разговора. Европейският орган не препоръчва това, Световната здравна организация - също. Решението е взето от Българската агенция за безопасност на храните и според Димитров то е било адекватно.

"Решението се взима от компетентния орган. Това е БАБХ. То не се взима еднолично. БАБХ докладва в Европейската комисия, там си има съответният орган, който взима решение, което идва в България и д-р Дамян Илиев го изпълнява", каза зам.-министърът.

По-късно той обясни, че въпреки че нито един документ черно на бяло не казва, че трябва да се избиват животни, това е трябвало да се направи.

"Болестта има четири щама, при три се проявява клиника, при един – не. Пробите от БАБХ, които след това е потвърдила в европейската референтна лаборатория в Монпелие, показват, че има заболяване", каза той.

По повод поисканата му оставка от животновъди Димитров заяви: "Да подавам оставка. Защо? Защото при изпълнение на служебните си задължения съм установил, че някой иска да вземе лиценз с подправени документи? Или някой е искал неправомерно държавна помощ? Аз смятам, че съм на този пост, за да изпълнявам закона, а не финансовите щения на който и да е".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови