410 000 работни места в Германия са под заплаха заради електромобилите

OFFNews 13 януари 2020 в 16:03 1616 0

Преминаването към електромобили може да доведе до съкращаване на 410 000 работни места в Германия до 2030 г., пише "Ханделсблат", позовавайки се на правителствени съветници.

Изданието посочва, че само при производството на двигатели и трансмисии около 88 хил. работни места ще бъдат изложени на риск, като се позовава на доклад на Националната платформа за бъдещето на мобилността.

Двигателите на електрическите автомобили са изработени от по-малко части и изискват по-малко поддръжка, отколкото двигателите с вътрешно горене, което ще доведе до уволнения, се казва в доклада.

Според председателя на Националната платформа за бъдещето на мобилността Хенинг Кагерман производството на превозни средства ще бъде допълнително автоматизирано, което ще доведе до намаляване на сегашното ниво на работни места.

През 2018 г. заетостта в автомобилната индустрия на Германия достигна 834 000 и е най-високото ниво от 1991 г. насам.

Главният орган на автомобилната индустрия в Германия, който през декември предупреди за съкращения на работни места през 2020 г. поради спад в продажбите на автомобили в световен мащаб, и добави, че прогнозата на Националната платформа за бъдещето на мобилността се основава на "нереалистичен и екстремен сценарий".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови