50% от българите са против въвеждането на еврото, само 19% са съгласни

OFFNews 28 януари 2020 в 18:29 5827 1

50% от българите са "против" страната ни да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са "за" такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Това показват данните от национално представително проучване на агенция "Тренд", проведено от 7 до 15 ноември 2019 г. сред 1008 пълнолетни респонденти. Изследването е поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Мнозинството от избирателите на основните партии са "против" въвеждането на еврото. "Против" еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% "за") и 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% "за").

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството страните в Европейския съюз да имат една валута - такова мнение е изказано от 32% от искащите смяна на лева с евро. Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната (21%) е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че "всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат" - такъв отоговор са дали 35% от противниците на еврото у нас. Вторият най-разпространен аргумент "против" (14%) е, че "българите ще станем по-бедни".

54% от българите смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната. A 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение.

Желаещите да се организира допитване до народа са равномерно разпределени във всички подоходни групи.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете валути е ниско: 14% за лева във валутен борд, както и 10% за еврото. И в двата случая това недоверие е съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови