505 млн. лв. е загубил бюджетът от недекларираните продажби на горива

OFFNews 19 юни 2020 в 13:35 2603 0

Бюджетът е загубил 505 милиона лева за миналата година от нерегламентираните продажби на горива. Това сочат данните от проучване на Центъра за изследване на демокрацията за недекларираните продажби на горива у нас, изготвено по поръчка на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Според данните от проучването акциз и ДДС не е плащан върху 5.12% от продажбите на бензин и 14% от дизела.

В сравнение с миналата година легално са продадени горива за 7,49 млрд. лева, а сделките в сивия сектор се оценяват на 1 млрд. лева. Все пак, като сравняваме с 2018 г., делът на сивия сектор намалява.

Най-много нерегламентирани продажби на горива има в областите Благоевград, Бургас, Варна и София-област, показват данните. 

Тихомир Безлов от ЦИД уточнява, че данните не са от такова мащабно проучване, през 2018 г. нерегламентирано са се продавали 19% от дизела и 16% при бензина. От думите му става ясно, че мерките на правителството за ограничаване на сивия сектор, предприети през миналата година, работят.

Според проучването, въпреки че броят на моторните превозни средства се увеличава, техният среден пробег намалява. Между 3 и 6% от пробега на колите е в чужбина. Данните показват, че през миналата година при регистрирани 3,34 млн. превозни средства, реално движещи се са 2,96 млн, а от тях 2,33 млн. са леки автомобили.

Председателят на Българска петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира, че проучването ще е ежегодно, като така ще могат да се набележат тенденции и да се даде оценка на ефекта от държавните мерки за ограничаване на сивия сектор. Терзиев обясни, че предстои анализ на данните.

За създаването на Държавната петролна компания председателят Българска петролна и газова асоциация коментира, че приветства решението на управляващите държавата да има собствени бензиностанции и данъчни складове. Терзиев обясни, че така държавата вече ще има не само интерес към приходите, но и към това пазарът да се изчисти от сивия сектор.

В средата на миналия месец финансовият министър Владислав Горанов предложи да се създаде държавно предприятие "Държавна петролна компания", което да е подчинено на министъра на икономиката. То трябва да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. В началото на този месец на първо четене парламентът одобри създаването на Държавно предприятие "Държавна петролна компания", като това стана с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси внесени от правителството. Почти единодушно депутатите от различни партии в пленарната зала одобриха идеята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews