6689 лева ще струва Бюджет'2020 на всеки данъкоплатец, ще дадем най-много за пенсии

Предстои вдигане на местните данъци и такси, предупреждават от Институтът за пазарна икономика, които днес представиха алтернативния си бюджет

Ирина Евгениева 19 ноември 2019 в 16:23 3329 0

Около 6689 лева ще струва на всеки данъкоплатец предложения от Министерството на финансите Бюджет'2020, изчисли Институтът за пазарни изследвания, който днес представи алтернативния си бюджет за догодина.

От годишната сума, която всеки трябва да "плати", за да подсигури разходите, най-много отиват за пенсии, показват сметките: за пенсии се дават годишно 1518 лв., следват здравеопазването с 822 лв. и образованието - 769 лв. Вноските в ЕС ще ни "излязат" 200 лв. годишно. Социалните помощи и транспортът ще струват общо по 1119 лв.

Алтернативен бюджет

Представеният днес алтернативен бюджет на ИПИ предвижда спиране на увеличаването на данъци и осигуровки и намаляване на данъчно-осигурителната тежест, включително чрез премахване на някои данъци (като облагането на дивидентите, лихвите и застрахователните премии); увеличаване на заплатите в публичния сектор, в т.ч. на учителите, но и сериозно преструктуриране на администрацията; реални осигурителни промени, които да дадат повече избор на хората – намаляване на пенсионните осигуровки с 2% и прехвърляне на 2% от здравните осигуровки към частни дружества, за да се разбие монополът на НЗОК; свиване на преразпределението през бюджета; финансова децентрализация и планиране на излишък, който да направи бюджета прозрачен.

За разлика от проекта на МФ, който предвижда балансиран бюджет, този на ИПИ залага излишък в размер на 1549,8 млн. лв. Категорични са, че залагането на излишък за догодина е честният подход към данъкоплатеца, който прави бюджета прозрачен. МФ от години залага на друга политика - планиране на дефицит или, както е за 2020 г., на балансиран бюджет. Така при излишък в края на година Министерският съвет, необезпокояван от Народното събрание, го разпределя по свое усмотрение.

В алтернативния бюджет на ИПИ са заложени реални стъпки за финансова децентрализация чрез пренасочването на приходите от 2 процентни пункта от подоходното облагане към общините.

"Вярваме, че всички тези политики биха довели до по-бърз растеж, по-високи доходи и благосъстояние на населението. Те отключват потенциала на местно ниво и могат да засилят сближаването между регионите в страната", аргументират се финансистите.

Разходи

Необходимо е повишаване на ефективността и намаляване на "пилеенето" на публични средства - категорични са от ИПИ и предлагат именно такъв алтернативен бюджет.

Прогнозите сочат свиване на растежа в световен мащаб, всичко това ще се отрази на България - напомни главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов. Страните трябва да се адаптират и е възможно това да се отрази върху България чрез забавяне ръста на доходите, свиване на износа, ограничаване на инвестициите, съкращаване на работните места - предупреждава той. Възможно е също увеличаване на дела на лошите кредити на предприятия. И все пак прогнозата не е за толкова тежка криза, колкото се случи през 2008 г.

За да противодействаме, разумно би било да се увеличи ефективността на разходите и да се увеличат частните инвестиции в публични услуги - предлага старши изследователят в ИПИ Петър Ганев. Той е "за" спиране на увеличаването на данъци и осигуровки и предприемането на реални стъпки за намаляване на данъчно-осигурителната тежест, премахване на някои данъци, увеличаване на заплатите в публичния сектор, но и сериозно преструктуриране на администрацията. Ганев подкрепя и прехвърлянето на процент от сегашната здравна осигуровка към частни фондове с цел разбиване монопола на НЗОК.

На фона на предложенията обаче той отбеляза, че в прогнозния бюджет на Министерството на финансите няма реформа, не е планирана такава. Правителството внася нещо като "копи-пейст, успиващ външните анализатори"

Според Петър Ганев се внася "един бюджет, а се води друг дебат" - за болничните и втората пенсия как ще се изплаща, а и двете теми липсват в проектобюджета.

На дискусията след представянето на алтернативния бюджет днес бившият финансов зам.-министър и настоящ член на Фискалния съвет Любомир Дацов похвали алтернативния бюджет за наблягането в него на ефективността. В дебата се включиха и представители на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), които все пак отбелязаха, че проектът на МФ има и добри страни, сред които са запазването на данъчния модел, добрата макроикономическа рамка и реалистичната прогноза за пазара на труда.

Прогноза

На фона на призива на финансовия министър Владислав Горанов кметовете да не търсят държавата, ако не вдигнат местните данъци, Петър Ганев прогнозира, че "най-вероятно ще видим вдигане на местните данъци през 2020-2021 г."

"Причина за това е, че те се вдигат обикновено след избори, както стана и през 2016-2017 г.”, обясни той.

Като други условия това да се случи, експертът изтъкна липсата на средства, както и желанието да се постигне ефект в първите години на мандата.

В тази връзка от ИПИ предлагат 2% от подоходното облагане да постъпва в общините. Тези 2% ще се равняват на 876 млн. лв., които биха позволили да се направи качествена промяна в разпределението на изравнителната субсидия и за разпределението на субсидията за капиталови разходи, казва Ганев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови