9% ДДС от 1 юли до края на 2021 г., и 800 лв. минимален осигурителен доход за туризъм и ресторантьорство

OFFNews 15 май 2020 в 17:04 10419 0

Ставка от 9% ДДС за заведения и за продажба на книги за период от 1 юли до края на 2021 г. Това предлагат депутатите от ГЕРБ и “Обединените патриоти” в промените в Закона за ДДС.

Тази промяна се появи, след като в началото на седмицата министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на бранша и им обеща да удовлетвори исканията им от по-ниска ставка на косвения данък заради кризата.

От своя страна представителите на бранша обещаха да изсветлят сектора и се съгласиха на по-високи осигуровки и добавиха, че ще използват оставащите в сектора средства, за да укрепят бизнеса си в кризата, а не да намалят крайните цени.

Искането на бранша първо бе одобрено от "Обединените патриотите", а след това и от премиерът. Той се съгласи и добави, и 9% ДДС за книгите.

Предложението на депутатите е по-ниският данък да влезе в сила от 1 юли и да действа до 31 декември 2021 г. От мотивите на подписалите законопроекта депутати става ясно, че приходите в бюджета ще намалеят с 275 млн. лв. за целия период на действие на мярката. Загубата при ресторантьорски и кетъринг услуги за втората половина на 2020 г. би била 105 млн. лв. от ДДС, а от продажбата на книги и учебници във всички формати би била 7 млн. лв.

Мярката се предлага с цел "по-бързо възстановяване на сектора от последиците от пандемията от вируса на COVID-19 и защита на българското производство".

Друга промяна, която ГЕРБ и "Обединените патриоти" предлагат е за целия сектор туризъм и ресторантьорство минималният осигурителен доход да стане от 610 на 800 лв. В масовите случаи работещите в тези сектори са осигурени именно на минималния праг, а предложението е той да се увеличи със 190 лв.

В мотивите е записано, че така ще се намали сивата икономика и ще се увеличат приходите в бюджета на ДОО.

Според икономисти това намаление на ДДС-то няма да доведе до по-ниски цени за хората, а до по-голяма печалба за фирмите.

Бившият финансов министър Симеон Дянков дори обяви, че намалението е мярка, която ще помогне на богатите собственици на заведения и ресторанти да станат по-богати. Преди дни предложението за ДДС вкара в полемика премиера и финансовия министър Владислав Горанов, след като Борисов настоя ДДС ставката да стане 9% при 20% настояща ставка.

Относно намалението на ДДС-то на книгите влизат, както физическите така и електронните, включително учебници, детски книги с илюстрации, учебни комплекти, книжки за рисуване и оцветяване.

Третото предложение в законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е допълнение към "извънредния закон" заради коронавируса, като с текстовете се въвеждат ваучери за почивка на медицински работници и служители на различните държавни структури, които са "на първа линия" в битката срещу COVID-19. Тези хора ще могат да получат ваучери на стойност 210 лв. за поне 7-дневна почивка в полични станции или места за балнеолечение, които са собственост на държавата.

Според прогнозата на депутатите е, че ще могат да почиват по този начин около 70 000 лица, а ако са със семействата си - това прави около 210 000 души. Вследствие, на което резултатът ще бъде запълване на базата на държавните почивни станции за 3-4 месеца.

Законопроектът е във фаза на подписване и през следващата седмица ще бъде внесен в пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови