90 000 птици унищожени заради птичия грип у нас за по-малко от месец

OFFNews 08 ноември 2017 в 13:28 3365 0

Снимка БАБХ

Близо 90 хиляди птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на птичи грип, съобщи Българската агенция по безопасност на храните.

Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново община Добрич. Там са унищожени близо 11 хил. птици.

Второто и третото огнище беше констатирано в село Узунджово, община Хасково, и в село Глушник, община Сливен, в лично стопанство - ферма тип „заден двор“. За ликвидиране на заболяването там са унищожени над 1500 птици.

Четвъртото огнище е било открито на 3 ноември в животновъден обект за отглеждане на патици собственост на „Алианс Агрикол“ ООД в село Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са били унищожени близо 8 хил. патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта е било умъртвено и цялото стадо кокошки-носачки в животновъден обект собственост на „Милениум 2000“ ООД в землището на село Зимница. Фермата е в непосредствена близост до констатираното огнище и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Унищожени са близо 68 хиляди кокошки-носачки. Към момента на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването Инфлуенца по птиците във ферма за патици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови