900 лева заплатата на медицинските сестри в учебните заведения

Нощният труд ще се заплаща в размер на 0,15% от минималната заплата

Ирина Евгениева 09 март 2020 в 14:57 6173 4

Поне 900 лв. да получават всички 11 хил. медицински специалисти, които работят в училища и детски градини. Това са договорили синдикатите и правителството на днешната среща в Министерски съвет.  

Разработен е и механизъм, чрез който ще бъдат осигурени 9 млн. лв. за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв. Този механизъм ще достигне до всички медицински специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване.

Синдикатите наскоро обявиха разчети как се движат заплатите на работещите в системата, предимно медицински медицински сестри и фелдшери във всички около 230 общини.

Те са от 610 до 1007 лева, като изключение прави Община Бяла – 1260 лева, посочи Пламен Димитров от КНСБ.

По думите му ще се подготвят и допълващи стандарти за малките общини, където няма съответният брой деца за детските градини и ясли.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че днес е било постигнато съгласие правителството да внесе спешно свое предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество за промяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за доплащането на нощния труд.

Целта е да не се налага всяка година предоговаряне на този размер.

Манолов напомни, че от 2007 г. досега минималната стойност за заплащане на 1 час нощен труд е 25 стотинки.

„Беше доказано, че заплащането на нощния труд по никакъв начин не съответства на това, което се случва за държавата и че е вреден за личния и социален живот на хората", каза Манолов.

По думите му проблемът на правителството е в това, че е трябвало да бъдат осигурени допълнителни средства за доплащане, основно в системата на МВР.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че в тристранния съвет ще бъде внесено предложение нощният труд да се заплаща в размер на 0,15% от минималната работна заплата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6153

4

Alm

16.03 2020 в 04:40

Този до сега къде спеше.
Всички тези, които често се появяват по телевизора имат една единствена способност - да говорят много и бързо. И то, без да критикуват стабилността.

6589

3

stanimir_13

09.03 2020 в 19:51

Този, тъй наречен (назначен) "председател",защо не опита да живее с тези 900лева. Дадоха им да управляват огромни имоти. Запушиха им устите. Тези "синдикалисти" само знаят да папкат и да слушкат. С тяхното бездействие, бяха съсипани цели оттасли. Хиляди хора останахс без работа. Труда бе унизен до положението на работещи бедни, които не могат да свържат двата края. С тяхна помощ. Нека да не се правят на преговарящи. Те не са такива.

15509

2

Бухльо

09.03 2020 в 18:50

Какво ще направят с 900 лева тези жени, особено в големите градове? Та една секретарка взема повече. Без да поставям под съмнение ползата от секретарките, но ми се струва, че държавата се опитва (успешно) да изнася медицински сестри.
Предлагам "клиентите" на правителствена болница да се лекуват в болниците на градовете около София - Перник, Радомир и т.н., щом са толкова убедени, че моделът на здравеопазването е добър.

4000

1

Liuba

09.03 2020 в 15:41

Поне 900 лева??? Та това е обидно ниска заплата за една медицинка сестра и въобще за хора, работещи в сферата на здравеопазването. Техните заплати трябва да са едни от най-високите, а не поне 900 лева! Явно има нужда от още протести.