Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

AES ще търси ценови компенсации от България

OFFNews 12 юни 2018 в 17:15 4940 0

AES България е склонна да бъде прекратен договорът за дългосрочно изкупуване на тока от централата, ако получи компенсации за невъзстановените разходи и доплащания, които да покриват разликата между цената на електричеството на свободния пазар и ангажиментите в контракта от 2001 г. Това обясниха президентът на AES България Оливие Маркет и изпълнителния директор на компанията Иван Цанков днес.

Двамата упорито отказаха да назоват сума, от която ще започнат преговорите с българската държава.

Договорът за дългосрочно изкупуване на тока от ТЕЦ-а в Гълъбово от НЕК на преференциални цени е с продължителност до 2026 г.

Мениджърите на AES България обясниха, че до 30 юни т. г. ще внесат в Министерството на енергетиката позиция по предложената им схема за прекратяване на контракта.

Искаме да постигнем споразумение възможно най-скоро, каза Оливие Маркет.

Той посочи, че само към банките, кредитирали изграждането на ТЕЦ-а компанията дължи все още 700 млн. лв. 

Отделно ще се претендира покриване на разлики от продажбата на ток на свободния пазар за периода, в който е валиден договорът за дългосрочно изкупуване.

До момента от Европейската комисия няма официално решение по внесеното още през 2014 г. искане Брюксел да се произнесе дали контрактът, сключен дни преди края на мандата на правителството на Иван Костов е допустима държавна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови