АИКБ благодари горещо и хвали властта за отлагането на Наредба Н-18

OFFNews 29 януари 2020 в 14:47 2666 2

Снимка БГНЕС

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя напълно решението на правителството за отлагане на влизането в сила на промените на наредба Н-18, която въвежда нови изисквания към софтуерите за управление на продажбите, заявиха от работодателската организация.

„Благодарим за проявената далновидност и разбиране от страната на правителството да отложи влизането в сила на Наредбата с шест месеца. Удължаването на срока е необходимо, за да се изчистят всички неясни текстове по прилагането и изискванията на наредбата и да се направи адекватно обучение на всички служители, които ще работят със специализираните софтуери. За нас борбата със сивата икономика е основен приоритет и считаме, че само един ясно разписан нормативен документ може да ограничи недекларираните плащания“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Работодателската организация счита още, че в рамките на тези шест месеца има сериозна необходимост в Наредбата да се направи ясно дефиниране и разграничаване на поставяните изисквания софтуера за управление на продажбите и останалите софтуерни системи в предприятията. Допълнително трябва се намалят възможностите за административен произвол при контрола за прилагането на наредбата, чрез публикуване на ясни насоки за провеждането на данъчни проверки и ревизии на системите, както и на административната тежест при регистрацията и актуализацията на тяхната регистрация. АИКБ предлага още да се помисли за осигуряване на законова възможност всяка една софтуерна система да генерира стандартни одиторски файлове (SAF-T), чрез които да се елиминира заплахата тя да бъде обявена за "дублираща" функционалност на СУПТО продуктите.

Междувременно от Българската Асоциация на Заведенията заявиха, че категорично се разграничават от политическите искания на партия „Възраждане“, изразени по време на протеста на малкия и среден бизнес пред Народното събрание.

Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там, заявяват от кръчмарската организация.

За пореден път заявяваме, че ние не сме ангажирани политически и нямаме политически искания! За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси, казват още от асоциацията и декларират, че вярват, че през следващите 6 месеца ще се работи усилено за изчистване на спорните текстове в Наредба Н-18, която да се превърне в работещ нормативен документ за регулиране на българския бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

29.01 2020 в 16:25

Айде сега да благодарим и да целуваме ръка, че бАщицата-правителство ни позволява да дишаме. Или за това, че от време-навреме, с толеми мъки и чужда помощ, съобразява нещата, които твори. А, и тия от "Възраждане", не се ли умориха да тичат от протест на протест за да да ги "оглавяват" - ту пред МРРБ за водата на Перник, ту пред НС за наредбата. Отгоре на всичко никой не ги иска. А те, клетите, само на ползу власту го правят.

20696

1

Новак

29.01 2020 в 15:21

Ние все повече започваме да приличваме на оня от вица, който си удрял сам топките защото било голям кеф като пропуснал.
Явно комунизмът е толкова дълбоко влязъл в нас, че не можем да се освободим вече 30 години. За всяка дивотия сме готови горещо да благодарим на управляващата Партия. Какъвто народа такъв и бизнеса, такова и правителството.