Агоп Каспарян: Защо не намалим ДДС върху всичко?

OFFNews 18 юни 2020 в 21:35 2332 0

Икономистът Агоп Каспарян е скептичен от гледна точка на ефекта за намаляване на косвения данък ДДС на ресторантьрите, книгоиздателите, производителите на бебешки храни, и как се взе решението, и кого всъщност облагодетелства то. 

Той направи в "Нашият ден" по БНР бърз преглед на неефективността не само на намаляването на ДДС избирателно, а и на останалите програми, особено на фона на мерките, взети от редица европейски държави, които директно субсидираха бизнеси.

Имаме нужда от добре обмислена работеща реформа на данъчната система, която да не е на парче и под натиск от определени бизнеси, които плашат с автошествия по улиците. Необходим е диалог между всички институции, бизнеса и правителство.

С точни социални политики и преки субсидии може да се въздейства – в момента никой не ги предлага. Не говорим за леви или десни политики, а за добре обмислени политики, насочени към бизнеса и хората.

Според Каспарян единствено Корнелия Нинова лансира такъв тип идеи насочени към бизнеса и хората, но те не са били чути.

В световен план ще се стигне до намаляване на покупателната способност с близо 90%, каквото не е имало от Втората световна война. По тази логика защо тогава не намалим ДДС върху всичко?" – риторично пита икономистът.

Според него по-адекватна мярка за подпомагане щеше да е да се покрият осигуровките и минималните заплати – така щяха да помогнат на работещите, да се отложи внасянето на социални и здравни осигуровки и данък печалба, да се наложи мораториум на изплащане на лихвите и главниците по дългове, а не банките сами да преценяват кому да отложат и кому не.

С оглед на това, че покрай коронавирус кризата се задълбочи пропастта между богати и бедни, може би наистина е дошъл моментът за прогресивно данъчно облагане, за да се намали тази пропаст и най-тежко засегнатите да не поемат и огромната данъчна тежест от кризата, смята Каспарян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови