Airbus пред финансов колапс: един от най-големите самолетостроители може да не оцелее

OFFNews 27 април 2020 в 13:41 3174 0

Снимка Pixabay

Една от най-големите самолетостроителни компании в света - Airbus - е пред финансов колапс поради пандемията.

Оттам предупреждават 135-те си хиляди служители, че може и да не оцелеят по време на затварянето на държавите заради коронавируса, ако не се предприемат незабавни действия, които може да означават съкращаването на хиляди работни места.

Главният ѝ изпълнителен директор Гийом Фари изпрати в петък писмо до служителите, в което признава, че самолетостроителят има отчайваща нужда от пари и не изключва никоя възможност за развитие, докато наблюдава доколко ще се влоши ситуацията поради взрива от Covid-19.

Airbus се възползва от правителствени схеми подпомагане, включително програма във Франция, благодарение на която продължи да плаща заплатите на близо 3 хилядите си служители там. Компанията убеди и банките да увеличат кредитната ѝ линия, за да има време да се адаптира. Airbus обмисля и кандидатстването за друга финансова помощ, като гарантирани от държавата заеми, пише Reuters.

"Оцеляването на Airbus е под въпрос, ако не започнем да действаме веднага" - казва Фари на служителите си.

Предупреждението идва седмици, след като групата обяви, че ще намали производството на самолети с 1/3 заради рестрикциите, свързани с пътуванията. "Само за няколко седмици загубихме грубо около 1/3 от бизнеса си. И, честно казано, това не е най-лошият сценарий, пред който можем да бъдем изправени", предупреждава Фари.

Обичайно компанията произвежда повече от 60 от най-популярните си Airbus A320 всеки месец. Сега те са по 40. Тя ще намали и производството на A330 до два и на A350 до 6.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови