Акциите на Боинг се сринаха след трагедията в Етиопия

OFFNews 12 март 2019 в 07:43 3205 0

Акциите на "Боинг" се сринаха след самолетната катастрофа в Етиопия, отнела живота на 157 души.

При започването на търговията в Ню Йорк книжата на компанията поевтиняха с над 12 процента.

Експерти предупреждават, че това може да се окаже най-големия спад от атентатите на 11 септември 2001 година. "Боинг" също така отложи представянето на новия си самолет.

Заради инцидента, станал в неделя, авиокомпании от няколко държави спряха полетите с модела "737 Макс". Американските авиационни власти на свой ред обявиха, че тези машини са годни за полети. 

Новият самолет на Етиопските авиолинии падна на 62 километра югоизточно от столицата Адис Абеба на път за кенийската столица Найроби.

Машината катастрофира шест минути след излитането си. Това е вторият голям инцидент с новия самолет за последните четири месеца. През октомври пътнически самолет на индонезийската компания Lion Air катастрофира със 189 души на борда.

В момента повече от 300 самолета Boeing 737-MAX са в експлоатация, а са поръчани повече от 5000.

Авиационни експерти, китайски регулатори и загрижени пътници подчертават факта, че катастрофиралите самолети се използват съвсем отскоро.

Мери Шиаво, бивш главен инспектор в американското транспортно министерство коментира пред Си Ен Ен, че последната катастрофа е "много подозрителна" и "бие тревога в авиационна индустрия, защото това не се случва просто така".

Специализираният сайт FlightRadar24 публикувани данни от падналия самолет на Етиопските авиолинии. От тях става ясно, че полет ET302 се е изкачвал нестабилно по време на краткия полет. Пилотът, както и при случая с Lion Air, е съобщил за проблеми на диспечерите след излитането и е поискал да се върне, обявиха от Етиопските авиолинии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови