Асен Василев: Разследваме кой вдигна цените на олиото

Синьо гориво ще има дори да спрат доставките от Русия, но на по-висока цена, призна финансовият министър

OFFNews 13 март 2022 в 21:31 3923 6

Комисията за защита на конкуренцията ще бъде сезирана освен на повишените цени на бензина, и за тези на олиото, обяви финансовият министър Асен Василев пред бТВ.

Според него опашките за гориво и олио са организирани акции, за да се манипулира пазарът и да се всява паника. За бензина е станало ясно, че младежката организация на ГЕРБ "доста активно" се е включила и е разпратила "информацията" до 1 милион потребители. За опашките за олиото все още няма данни, но тече анализ кой е вдигнал цените, как и по какъв начин е разпространена информацията.

"Имаме слънчоглед за 4 г., има достатъчно олио по складовете. Виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените и само на някои производители. Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ", посочи вицепремиерът.

По-рано днес Асен Василев предупреди, че се готвят провокации с цените на захарта и брашното.

Той бе категоричен, че не ни чака пролет с високи цени на горивата и продуктите.

"Цените на електроенергията са същите, каквито са били на 1 юни миналата година. Новият регулатор КЕВР каза, че твърденията на стария регулатор за повишение на цените не отговаря на реалната действителност. Цените поне до юли ще останат такива, каквито са", посочи Василев.

Според него е нормално да има инфлация, защото има война. Но "всичко, което се вдига двойно или тройно, в 99% от случаите е манипулация на пазара". Държавата се намесва много ясно с пазарни лостове.

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в държавата има пшеница два пъти повече, отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023 г. Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж ща има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г., ще забраним износа, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва", декларира финансовият министър.

Той напомни, че преди две седмици са "пуснати" комбинирани проверки ДАНС, НАП и митниците "физически да проверят не само държавния резерв, но и всички складове".

"Така ще се знае колко точно гориво имаме, колко зърно имаме, торове, слънчоглед – абсолютно всички критични стоки, които под една или друга форма биха повлияли върху продоволствието и енергийната сигурност", отбеляза още Асен Василев

За бежанците

Василев обясни, че все още не е платено на хотелиерите, приютили бежанци от Украйна, и това ще се случи "в бъдеще време",когато се отчетат пред Министерството на туризма.

"Този филм държавата да даде пари напред на някой и после да си ги търси, приключи с предишното управление", бе категоричен  Василев.

"Осигуряваме пълен пансион и нощувка за всички, които са регистрирани като станции, къщи за гости, хотели. Всеки, който е регистриран, че може да предоставя такава услуга, има право да получи тези средства от 40 лв. на ден, когато се докаже, че бежанец е бил при него", допълни министърът.

Той обясни още, че Европейската комисия прави един много голям пакет за всички гранична държави, които приемат бежанци, така че тези средства ще дойдат по линия на ЕС до края на годината.

За санкциите срещу Русия

В случай, че спрат доставките на газ, това ще е не само за България, но и за Сърбия и Унгария. Със сигурност ще спрат и по "Северен поток" за Германия, категоричен беше финансовият министър. Но увери, че правителството има план за действие и доставка на синьо гориво, който ще гарантира 100% обезпечаването на потреблението за бита и индустрията. Проблемът е, че ще е на по-висока цена, призна Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

5

Онзи ден гледах Илчовски при Сашо Диков и беше много прав. Навремето помните ли Маргините как се заиграваха с цената на хляба?

5827

3

pisnamiotmutri

13.03 2022 в 22:47

1. Я кажи кой е лъгал за гражданство и сега има ли двойно гражданство? Това наричам аз проблем на трол.

5827

2

pisnamiotmutri

13.03 2022 в 22:45

Как кой? Оня който създаде хора като Пилето и им подпомагаше бизнеса чрез уреждане на дистрибуция, реклама и субсидии от ЕС. Уж пазарна икономика пък при спекула на цените няма кой да придърпа клиентите на конкурентите с подбиване на цената сваляйки я до пазарната. Същото договаряне и акция като при горивата.

-1200

1

Vas_sashk

13.03 2022 в 21:44

А кой излъга за гражданството си или кой обра съдружниците си, няма ли да разследвате ?