БАБХ даде фермери от Болярово на прокурор: бойкотирали мерките срещу чумата по свинете

OFFNews 18 септември 2018 в 11:31 2441 0

Агенцията по храните даде на прокурор стопаните от Болярово, защото бойкотирали мерките ѝ срещу чумата по свинете.

Писмото на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев е изпратено до главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева. То е "във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в град Болярово", където през месец юли беше доказана чума по дребните преживни животни.

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", заявява Илиев в писмото до Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

В същото време "втори месец собствениците на местна ферма и техните съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията".

От 18 юли, когато бе направен опит за връчване на протокола, доказващ наличието на заболяването, до днес на официалните ветеринарни лекари се отказва достъп до фермата и до животните по различни начини. "Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението", пише Илиев.

Той моли главния прокурор да предприеме действия, "които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата" и настоява за административна и финансова отговорност от хората, бойкотиращи ветеринарите.

Заболяването във фермата в Болярово беше открито при изследването на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където бе констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция. Огнището влезе в системата на ЕС за опасни заболявания по животните и в системата на Международната организация за болести по животните. Със заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев фермата в Болярово беше обявена за огнище на чума по дребните преживни животни.

След ликвидирането на огнището в село Шарково единственият източник на заразата остава фермата в Болярово. Стопаните ѝ Христо Христов, синът му Тодор и снаха му Ана обаче твърдят пред медиите, че животните са здрави. На 14 септември Ана Петрова подаде два сигнала – в Областната дирекция по безопастност на храните – Ямбол и на телефон 112, че в стадото ѝ са умрели животни. До 15 септември починаха 8 овце, но стопанката отрича причината да е чума. "Твърди, че става дума за преяждане", пишат от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови