БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша за България

OFFNews 12 декември 2019 в 17:07 1842 0

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България.

Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша.

Птичето месо и субпродуктите ще бъдат поставени под забрана до получаване на резултата.

При положителни резултати за наличие на салмонела БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство, уверяват оттам.

Миналата седмица Агенцията взе проби на пристигащите в страната ни пратки с птиче месо от един и същи полски производител след няколко нотификации за заразено със салмонела охладено птиче месо. 

Към момента БАБХ проверява пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела, след получен сигнал късно снощи по нотификация в RASFF, създадена от Италия, за птиче месо с произход Полша. Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации.

След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови