ББР ще се отчита пред депутатите за отпуснатите кредити на всеки две седмици

OFFNews 03 юни 2020 в 18:32 2823 1

Депутатите от парламентарната икономическа комисия ще получават информация за отпуснатите от Българската банка за развитие (ББР) кредити на всеки две седмици, обеща министърът на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на банката.

„Народните представители искат публичност и прозрачност и особено сега, когато се дават допълнителни средства във връзка с пандемията, това, което записахме - на всеки 14 дни да получават актуална информация как върви изпълнението по отношение на тези кредити“, каза Караниколов след заседанието на комисията.

Прокуратурата все още проверява сделката по отпуснатия от банката заем от 75 млн. лв. на колекторска компания. Този кредит стана причина за смяна на ръководството на ББР.

Живко Тодоров и Панайот Филипов бяха назначени за изпълнителни директори на банката, след като премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Стоян Мавродиев, който до последно твърдеше, че министър-председателят е бил подведен.

Новото ръководство на ББР представи стратегията си за управление пред парламентарната икономическа комисия по настояване на левицата, която реагира остро на отпуснатия милионен заем на дружество за събиране на задължения. Социалистите настояха и за промени в законодателството, съгласно което функционира финансовата институция.

„Банка нито за развитие, нито за малки, нито за средни фирми. 80% от всички пари са дадени на няколко фирми. Какво правим нататък? Ако това ще е така, дай да променим закона“, подчерта председателя на комисията в НС от БСП Петър Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

03.06 2020 в 20:10

Царе сме по вземане на мерки след обръщането на колата, естествено без поправка на грешката. Сигурно са предвидени клаузи за разваляне на договора между ББР и колекторите, но както е утвърдено у нас от кликата, предложението ще дойде след изтичане на срока.