БХРА плаши със съд за черен пиар на българския туризъм

OFFNews 20 юли 2020 в 09:46 5039 5

В писмо до премиера, министрите на туризма, на здравеопазването, на външните работи и Националния оперативен щаб Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) осъжда и не приема публичните изявления и действия по злепоставяне на българския туризъм и развлекателен бранш.

"Свидетели сме на внушения, показвайки единични случаи или фалшиви новини, които се генерализират и изтъкването им не е решение и не може да има никакъв положителен икономически ефект, а напротив – пагубно е за целия туристически бранш и съпътстващите сфери. Подобни внушения създават сериозна опасност за икономическата стабилност в страната и не следва да бъдат толерирани. По тази причина апелираме за прекратяване на негативния PR и за въздържане от страна на политическите личности и медийно познати лица, при квалифицирането на качеството, цените на българските туристически услуги и сравненията със субективни методи, произхождащи от определени конкретни обстоятелства", пишат от БХРА.

Според асоциацията преустановяването на работата на участниците в туристическия бранш по време на извънредното положение е показало колко много са съпътстващите сфери, които пряко зависят и дори се крепят на този застрашен от години отрасъл. "Съществуването на редица населени места в България се крепи единствено на развиващия се в тях туризъм и на лицата, опитващи се да имат бизнес там (въпреки липсата на каквато и да било целенасочена и структурирана политика и подкрепа на национално и местно ниво в областта на туризма и съпътстващите услуги)", се казва в декларацията.

От БХРА смятат, че политическата обстановка не следва да компрометира икономическата стабилност и името на България като туристическа дестинация. 

От асоциацията не желаят българският туризъм да е подкрепян с думи и лозунги, нито с подкани като сегашните. А да се мисли стратегически с външнополитически и адекватни административни, вътрешни решения за туризма и не преди активен сезон, а целогодишно. "Да направим така, че да чувстваме водещите медии български, а не даващи ефир на провокативни, непроверени и уронващи престижа факти, фактори и субекти, които се разнасят в цялото пространство", предлагат от БХРА.

Членовете на БХРА прилагат активно противоепидемични мерки и полагат ежедневна грижа за спазването на нормативните изисквания за дезинфекция и социална дистанция.

"БХРА изразява готовност да защитава правата и интересите на своите членове от всякакъв вид посегателства върху тяхното добро име, репутация и търговска дейност, и ще използва всички възможни правни средства, в това число и съдебни производства", заканват се от асоциацията.

БХРА ще подкрепи и всички свои членове, които търпят вреди от черен PR или фалшиви новини с консултации и препоръки за средствата за зашита на правата и интересите им. Работещите в туристическия бранш настояват още за активна позиция и за действия от страна на министъра на туризма и на министъра на външните работи, както и на всички дипломатически мисии и компетентни органи в страната с цел разрешаване на въпросите, касаещи имиджа на България като туристическа дестинация, разглеждани в чуждестранни медии.

Писмото на БХРА е подписано от 21 сдружения, свързани с туризма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

5

Бухльо

20.07 2020 в 12:25

Ми да, такъв хубав бетон се изля, толкова много културни и възпитани английски пионерчета докарваме и пак недоволни.
БаХАРи, а защо според вас хиляди българи са готови да се редят на опашки за тестове и на границата, само и само да стигнат в Гърция?
Вместо да заплашват, седнете и поумувайтр какво има тук, дето няма там. И после го обяснете на нашите "бизнесмени".

12285

4

Красимир

20.07 2020 в 11:25

И? Ще осъдят някой щото бойкотира лайняното мутробетономорие и ходи в Гърция и не се страхува да го каже ли? хахахахахахах

12182

3

sawall

20.07 2020 в 10:26

Ако българските хотелиери и ресторантьори имаха мярка и самоуважение, а не бяха изпозаляли всяко уютно кътче с бетон и тълпи, никой нямаше да ги нарежда. То бива алчност и дебелоочие ама...

12262

2

ivan bikov

20.07 2020 в 10:22

Аууууу ти да видиш