БНБ: Банковата ни система е стабилна. Готова е за хоризонт от 3 и 6 месеца криза

OFFNews 29 март 2020 в 19:55 2280 0

Банковата ни система е стабилна, съобщи гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев пред Нова тв. Той допълни, че парите на вложителите са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Банковия сектор към момента е в много добра кондиция заради направеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, коментира Радев.

Димитър Радев каза още, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. И разтълкува, че става дума за отсрочване на плащането по банкови кредити.

Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск, обясни шефът на БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови