БНБ е наложила надзорни мерки на 4 банки

OFFNews 29 декември 2018 в 14:27 11359 2

Управителният съвет на Българската народна банка е наложил надзорни мерки спрямо четири банки, при които са били установени нарушения на регулаторната рамка.

Това е записано в отчета на БНБ за първото полугодие на 2018 година, публикуван на сайта ѝ.

От документа не става ясно кои са те.

През първото полугодие на 2018 г. са завършени 4 тематични инспекции и са започнали 5, 4 от които продължават след края на отчетния период. Основната им цел е преглед на процесите и системите за управление и механизмите за контрол, засягащи конкретни рискове и области в банките, и по-специално кредитният риск и рискът от концентрация на кредити.

Оценката на ефекта от тези рискове е обвързана с отражението им върху капиталовата позиция. За допълване на оценката на рисковия профил на някои проверени кредитни институции в обхвата на инспекциите са включени допълнителни елементи, като бизнес модела и вътрешното им управление, отразяващи се върху цялостната оценка на тяхната жизнеспособност. Важен елемент от проверките на място е бил проследяването на степента на изпълнение на надзорни мерки, наложени при предишни инспекции, става ясно от доклада.

От БНБ констатират по-добро управление и механизми за контрол върху кредитния риск, които при предишни инспекции са оценени негативно и/или са установени слабости и нарушения. В резултат от изпълнението на някои
препоръки е отчетено подобрение в системите за вътрешно управление на рискове, свързани с положителни промени във вътрешни правила и процедури, както и в тяхното оценяване и отчитане за надзорни цели.

"Същевременно - пишат от централната банка - все още се наблюдава недостатъчна ангажираност на ръководствата на някои банки в управлението на кредитния риск, намиращо израз в цялостно или частично неизпълнение на препоръки за преодоляване на повтарящи се слабости в класификацията и отчитането на кредитни експозиции, признаването и отчитането на приемливи обезпечения за целите на провизирането и коректното им докладване в съответните отчети."

Запазва се необходимостта някои банки да подобрят цялостния си подход спрямо процеса на вътрешен анализ на рисковете и адекватността на капитала, подчертават от БНБ.

Недостатъчно изпълнени остават надзорни предписания да се разработи и приеме методология за изготвяне на документацията за вътрешен анализ на адекватността на капитала и на подходите за вътрешна оценка на устойчивостта в условията на стрес и в системите за управление и оценка на вътрешно присъщите рискове да се включат всички значими рискове с оглед адекватното им отражение в капиталовата адекватност и капиталовото планиране.

От БНБ изготвили надзорни доклади с препоръки към ръководствата на проверените банки за подобрение в качеството на анализите за кредитоспособност на заемополучателите и причините за промени в условията по кредитните сделки; класифицираните кредитни експозиции да се отразяват в съответствие с регулаторната рамка; своевременно да се идентифицира рискът от концентрация и големите експозиции да се отчитат в надзорната отчетност; а също да се анализира нуждата от допълнителен капитал в рамките на ВААК за покритие на риска от концентрация.

Банковата ни система остава стабилна, подчертават от БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

InLine

29.12 2018 в 19:48

Някой знае ли кои са четирите банки...