БСП: Премиерът няма как да не е знаел за сделката на Гинка. Оставка!

OFFNews 02 март 2018 в 10:10 8787 4

Георги Свиленски, БСП

Министър-председателят няма как да не е бил наясно кой ще купи ЧЕЗ, смята БСП.

"Зад тази сделка не стои Гинка. Стои някой друг. Не искам да казвам чия е тази сянка, но стана ясно от изслушването на комисията, първо, че държавата е била наясно с продажбата на ЧЕЗ и че това което говореше премиерът - че той миналия петък разбира за случилото се, абсолютно не отговаря на истината, заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV депутатът от БСП Георги Свиленски. - Ясно е, че ДАНС повече от 2-3 години са работили по случая. Стана ясно, че са дали доклади до Министерски съвет. Нали разбирате, че няма как докладът в МС да стигне до председателя на Съвета по сигурност и да не стигне до министър-председателя; да стигне до ресортния вицепремиер за енергетика и да не стигне до премиера.

Според Свиленски нямам как да е вярно и че подалият оставка енергиен министър Теменужка Петкова ден преди да бъде обявен победителят не е знаела, че Гинка Върбакова купува ЧЕЗ.

Той бе категоричен, че Бойко Борисов трябва да подаде оставка, защото е излъгал българските граждани за сделката.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов контрира, че БСП надува балони и един от тях е, че Борисов е знаел кой ще спечели сделката за енергодружеството. "Това е абсурдно", посочи Николов.

Друг балон било твърдението, че сделката била криминална. Николов подкрепи тезата си с факта, че тя е извършена в Чехия.

Трето абсурдно твърдение било, че още в понеделник чешкият премиер Бабиш бил питал Борисов какъв е победителят и дали да го пускат. "Той няма как да е знаел в понеделник кой ще победи", заяви народният представител от управляващите.

Депутатът от ГЕРБ потвърди, че има доклад на служите за ЧЕЗ-сделката, но той бил по отношение на това какви са участниците, техните капитали, дали са проблемни. 

Той подчерта още, че цената на тока не се определя от ЧЕЗ, а зависи много повече от КЕВР и АЕЦ-а.

Валентин Касабов от Обединените патриоти определи скандала като "една и съща чалга от началото на мандата досега."

"И се пее: Шушана, Шушана, Шушана. Главната героиня е ясна. Знаем "една жена каза". Знаем името на тая жена. Едно и също." 

На въпрос на водещия коя е тази жена, той отговори: "Питайте БСП. Там непрекъснато се иска оставката или нещо пречи, сега щъркелите може би ще пречат."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

3

Petio Petkov

02.03 2018 в 12:04

Не само премиерът, Нинова, Радев, Овчаров и всеки който чете вестници, е знаел отпреди година кои са кандидатите и как се "разчиства" пътя пред Гинка. Защо Радев и Корнелия реагираха след подписването на договора, а не преди това? Псевдоопозиция, това е истината. Спазва се омертата на прехода - "Вие пазите нашите, ние - вашите крадци".