БТПП: 67% от фирмите искат лимит при финансирането на партиите

OFFNews 29 юли 2019 в 14:15 2179 0

Снимка Архив

45% от фирмите са съгласни да финансират партии. 74% от представителите на бизнеса пък подкрепят идеята за субсидия от лев на глас. 

Това показват данни от проучване, проведено сред членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и изпратено до медиите. Проучването е направено от 28 юни до 3 юли.  

Фирмите държат парите за партии от тях обаче да са при строго определени условия, за да няма натиск върху едни и привилегии за други. Те искат да има прозрачаност за сумите, както и за начините им на изразходване. Друго искане е да се криминализира получаването на суми с неясни източници. 

Според 75% от фирмите при 1 лев субсидия на глас партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни.

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите на 1 лев изчезване на малките партии и оставане само на големите партийни структури.

67% от анкетираните настояват да има фиксиран максимален размер на финансирането от бизнеса. 

72% са против финансирането да е определен процент от оборота или приходите на компаниите, 62% са против финансирането да се извършва на база на размер на компанията (микро, малко, средно или голямо предприятие).

63% заявяват, че размера на субсидията за партиите трябва да бъде 1 лев на глас, а 78% подкрепят въвеждането на лимити за финансиране. Решението за намаляване на субсидиите е добро,но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията „под масата“ ще останат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови