БТПП: Абсурд е БДЖ да купува нови влакове само за 160 км/ч

OFFNews 05 юли 2018 в 07:55 5702 0

Най-старата и авторитетна бизнес организация у нас Българската търговско-промишлена палата (БТПП) разби на пух и прах схемата на БДЖ да купи бавни влакове за много пари, с които да извозва народа през следващите 30-50 години.

Преди седмица OFFNews разскри скандална завера на БДЖ управата да пробута на българите влакове, които ще са неадекватно стари дори към момента преди да са доставени. Схемата е абсурдна и тъй като първоначално заложеният срок за поддръжка на новия подвижен състав е съкратен двойно - от 30 на 15 години.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов вчера е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което го информира за променените условия на обществената поръчка, която ще погълне над 800 милиона лева грешни пари на българските данъкоплатци, дори и тези, които от години не са стъпвали във влак и на гара.

В писмото Симеонов уведомява министър-председателя и лидер на ГЕРБ, че доставката на нов подвижен състав, поддържащ скорост от до 160 км/ч е напълно неадекватна на съвременните транспортни реалности и че в нормалния свят влаковете за 250 км/ч се смятат за конвенционални.

"Да не говорим, че в доста части на света скорости от 400 км/ч са стандартни", пише Симеонов до премиера.

Той поставя и въпроса защо БДЖ е решило да купува къси влакове с до 230 места, при положение, че бъдещето е на екологичния и насърчаван от ЕС жп транспорт, а не на изхвърляните вредни емисии на автобусите.

Първоначалният замисъл бе да се купуват влакове с до 350 места, но това условие изненадващо отпадна.

От БТПП очакват в търга за доставката на новите мотриси на БДЖ да се включат водещи световни компании като испанската "Талго", канадската "Бомбардие", италианския клон на "Хитачи", "Алстом" - Франция, "Сименс" - Германия, китайската CRRC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови