България е поискала отлагане на влизането на чакалнята на еврозоната

OFFNews 20 февруари 2020 в 17:19 7650 2

Снимка БГНЕС

България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април. Това заяви в специално интервю за програма „Хоризонт“ на БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

По-рано през седмицата той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

Еврокомисарят беше помолен за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм:

„Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“.

По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане. Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс.

„Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от поскъпване на цените“, каза още Домбровскис.

Според него от досегашната практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм.

"Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“, категоричен е Домбровскис.

В интервюта зам.-председателят на Европейската комисия посочва, че не би трябвало да има притеснения заради изискването България да влезем в тясно сътрудничество с единния банков надзор.

„Първо, е лошо да подчертавате, че България е първата държава, която работи по присъединяването към ERM II с условието за банковия съюз. Преди това той не беше създаден. От тази гледна точка – да, България е първата. Преди това обаче имаше много големи дискусии как изобщо да бъде организиран процесът по приемане на еврото в условия на съществуването на банковия съюз и решението беше да се изисква от страните да влизат в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. За да се осигури равно третиране на всички държави, страните – членки на валутния механизъм решиха да го прилагат при всички, които последват България по пътя към валутния механизъм. Както знаете, Хърватия също трябва да влезе в тясно сътрудничество, когато се присъедини към ERM II", каза още Валдис Домбровскис.

Той подчертава, че основният проблем на България е неравенството. 

„Именно, когато говорим за доходите и неравенството, това е проблем. Ние следим този въпрос отблизо и сме го поставяли нееднократно в докладите си с оценка на икономическото състояние на всяка държава. Такива предстоят и следващата седмица. Проблемът стои и за нас е важно той да бъде разрешен", добавя зам.-председателят на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12636

2

prascho

20.02 2020 в 20:22

Ще отлагат колкото могат. Ще им лъснат всичките мизерии когато се приеме еврото. А любимите им банки да не говорим колко ще го окъсат - ще трябва да се съобразяват с лихви, финансова дисциплина, няма да могат да си развяват коня както си искат...

Не случайно върви много сериозна кампания против приемането на еврото сред простолюдието без никаква финансова грамотност. На първосигналните патриотари само това им дай - някой леко да ги подкачи и са по улиците. И много малко хора си дават сметка, че нормалните хора само ще спечелят ако се приеме.

13214

1

XR4

20.02 2020 в 18:36

Точка за Матушка!