България и Катар ще си сътрудничат за доставката на втенчен газ

OFFNews 21 ноември 2018 в 15:23 1707 0

България и Катар ще си сътрудничат за доставката на втенчен газ

България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар за нашата страна и региона на Югоизточна Европа. Това е предвидено в Меморандума за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар за сътрудничество в областта на енергетиката, подписан на 8 март в София, който е одобрен от правителството на заседанието му в сряда.

Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между двете страни. Предвижда се смесена българо-катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката.

С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%.

Активизирането на двустранното сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката е в синхрон със стремежа на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки.

Междувременно правителството направи промени в Енергийната стратегия на България до 2020 година. Това се налага заради промяна в маршрутите на доставките на природен газ и намаляването на транзитираните през страната количества.

Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Такива са „Турски поток“, проектите от „Южния газов коридор”, Транс-анадолският газопровод, Транс- адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис. Във връзка с необходимостта от предприемане на действия от ключово значение за развитието на газопреносната инфраструктура на България, Министерският съвет прие решение за изменение и допълнение на Енергийната стратегия на Република България до 2020 г.

Във връзка с променената среда по отношение на изграждащата се в региона енергийна инфраструктура, Съветът по енергийна сигурност одобри актуализацията на стратегията по време на заседание на 31-ви октомври 2018 г. От стратегическо значение е запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа. С актуализиране на стратегията и предприемане на необходимите стъпки за изграждане на газова инфраструктура ще се гарантира сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, така и в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews