България ще плати 18 хил. евро по три дела за нарушени човешки права

OFFNews 05 февруари 2020 в 13:01 1903 1

Държавата ще изплати общо 18 254 лв. обезщетения в изпълнение на три решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Решенията по делата срещу България са постановени в периода 10 октомври 2019 г. - 12 декември 2019 г.

По едно от тях жалбоподателят е сирийски гражданин („О. Д. срещу България“). Той твърди пред ЕСПЧ, че ако бъде експулсиран в Сирия, има опасност за живота му и риск да бъде подложен на нечовешко и унизително отношение, в нарушение на чл. 2 (правото на живот) и чл. 3 (забраната за изтезания) от Конвенцията.

ЕСПЧ напомня, че чл. 3 поставя абсолютна забрана едно лице да бъде експулсирано в държава, в която има реален риск да бъде подложено на отношение, противоречащо на тази разпоредба, дори когато същото лице представлява заплаха за националната сигурност на експулсиращата държава.

Според ЕСПЧ в настоящия случай такъв риск е налице и приема, че ако жалбоподателят бъде експулсиран в Сирия, би било налице нарушение на чл. 2 и 3 от Конвенцията. Съдът присъжда на жалбоподателя единствено сумата от 2500 евро за разходи и разноски.

По делото „Думагас срещу България“ жалбоподателят е дружество, регистрирано в Румъния, и осъществяващо транспортни и логистични услуги. Митническите органи откриват недекларирани стоки в три камиона на жалбоподателя. Камионите са иззети като веществени доказателства.

Междувременно срещу водачите на камионите са образувани наказателни производства за контрабанда, които завършват със споразумения, включващи отнемането на камионите. В решението си ЕСПЧ разглежда оплакванията само в светлината на чл. 1 от Протокол № 1 (защита на собствеността) и се позовава изцяло на решението си по делото „UNSPED РАКЕТ SERVISI SAN. VE TIC. А.S.срещу България“, като счита, че е нарушен балансът между правото на жалбоподателя на защита на притежанията му и обществения интерес.

Съдът му присъжда само направените разходи и разноски в размер на 800 евро.

По делото „Илиева срещу България“ през 2010 г. апартаментът на жалбоподателката и помещенията на компания, управлявана от нея, са претърсени от полицейски служители, които не представят съдебно разрешение. Иззети са вещи и от двете места. На следващия ден Окръжен съд Добрич одобрява протоколите от претърсванията.

Като се позовава изцяло на предходната си практика по сходни дела срещу България, съдът приема, че претърсванията на апартамента и офиса на жалбоподателката са представлявали незаконна намеса в правата й по чл. 8 - право на зачитане на личния и семеен живот. Върху претърсванията не е осъществен предварителен съдебен контрол и не е извършен ефективен последващ контрол, тъй като съдията само е подписал протоколите, без да изложи причини за одобряването им.

ЕСПЧ присъжда на жалбоподателката сумата от 6000 евро за претърпените от нея неимуществени вреди и 33.30 евро за разходи и разноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови