България ще приложи европейските насоки за облекчения по кредитите. Банките излизат с предложение до 5 дни

OFFNews 03 април 2020 в 13:12 2092 0

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение днес да спази европейските насоките, касаещи въвеждането на мораториуми по плащането на кредити в условията на коронавирусна пандемия. Детайлните указания, с които страната ни ще се съобрази, бяха приети на 2 април от Европейския банков орган.

На база същите Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити във връзка с Covid-19 БНБ е изискала от търговските банки в България в срок до 5 дни да ѝ предложат за утвърждаване единен единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити.

Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащанията по банкови кредити - пишат от Централната банка в съобщение до медиите.

За периода на действие на правилата кредитите, по които няма плащания от затруднени клиенти, няма да се трансформират в "лоши".

"Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките - разясняват от БНБ стъпката, предприета на европейско ниво. - Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките."

От БНБ уверяват, че детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.

Асоциацията на банките в България днес излезе с позиция във връзка с искането, в която се казва, че в АББ са подготвени и работят за това да отговорят на искането в максимално кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови