България удвоява субсидиите за Volkswagen: 250 милиона евро вместо 135 милиона

OFFNews 15 октомври 2019 в 20:46 9219 2

За да осигури договора за новия завод на Volkswagen, България е готова да удвои субсидиите, които предлага. Това съобщава във вторник вечерта германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Investor.bg.

Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 милиона евро, заяви пред престижното германско издание президентът Росен Плевнелиев.

В момента Плевнелиев е председател на Автомобилен клъстер България и лобира активно в полза на кандидатурата ни.

Перспективата германският автомобилен концерн Volkswagen да построи новия си завод в Турция се изпарява с всеки изминат ден заради военната офанзива в Сирия.



Картините, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи. Не мога да си представя, че при тези условия Volkswagen ще се ангажира в Турция с инвестиция за милиард евро, твърди премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, който е член на борда на VW.



Долна Саксония е вторият по големина акционер на Volkswagen и играе ключова роля в надзорния съвет.




България предлага на VW голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Германският автомобилопроизводител вече създаде свое турско подразделение в западния град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция. Въпреки това противоречивите решения на президента Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел разколебават компанията.



Решението за построяването на нов завод беше отложено от Управителния съвет. Следим отблизо ситуацията и сме притеснени за настоящото развитие, посочват от Volkswagen.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

16.10 2019 в 11:39

Май сме готови на всичко за привличане на Фолксваген

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

15.10 2019 в 21:27

?????
Ма Чехльо.. За ква субсидия захортува?
Забрави ли как са гънеше, че Турция не спазва изискванията на ЕС за ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ на частните концерни..
И да та питам - ти от сметката на махалата ръце пред камерата синопичка ли ша ги даваш тез парички?
Щото къв си ти сега?
Къде в държавния бюджет са предвидени пари за УЖ клъстерчето ти "Фолкс KEINE Ваген"? И кой ти ги гласува тез ДЪРЖАВНИ милиони за раздаване?