Българин поема делата на Европейската лига за Балканите

Владимир Йончев 08 юни 2019 в 07:46 6473 0

Бранимир Бoтев, директор на Европейския институт за стратегии и анализи (EISA) поема делата на Европейската лига за икономическо сътрудничество (E.L.E.C.) за България. На официалната страница на Европейската лига в Брюксел вече е посочено, че президент за България е Ботев, генерален секретар на структурата е Васил Караиванов, председател на борда на София Тех Парк.

Съгласно решението на Генералната асамблея на Европейската лига, Бранимир Ботев освен президент за България поема и функциите за координация на секциите на Лигата на Балканите.

Бранимир Ботев и Барон Бернар Сноa при назначаването му за директор

на Европейския институт за стратегии и анализи (EISA)

Бранимир Ботев е бил заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма в няколко правителства, в т.ч. и във второто правителство на Б. Борисов. Завършил е Френската гимназия в София и Софийския университет. Владее френски, английски, испански и руски език.

Европейската Лига е създадена през 1946 г. с подкрепата на САЩ като общоевропейска платформа въплъщаваща в себе си идеята за икономическо и политическо възстановяване и обединение на Европа успоредно с Плана „Маршал“. Процесът на обединение на свободните европейски народи и демократични държави, който Лигата трябва да провежда е и естествената реакция срещу формираната Съветска зона на влияние зад Желязната завеса. В изпълнение на своята мисия Европейската Лига става основател на Европейското Движение (European Мovement) и катализатор на последващите общоевропейски проекти, чийто най-завършен модел е настоящия Европейски Съюз.

Европейската Лига разглежда себе си като платформа и мрежа за влияние върху европейските лидери и „десижън-мейкъри“ с цел отстояване и провеждане на трансатлантическите ценности и европейската интеграция. Фокусът й е върху процесите в сферата на политиката, финансите икономиката и сигурността.

В изпълнение на своите цели Лигата е организирана като федерация от национални комитети в различните европейски страни и Швейцария.

Европейската Лига често се свързва с дейността на Клуба на Билдербергите и неформалните, но стратегически анализи и послания, които определят дневния ред на световната политика и финанси.

Дългогодишен президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество е Барон Бернар Сноа, с пълно име Бернар Бодуен Идесбалд Фернан Мари Гизлен Сноа и д‘Опюр, чиято официална резиденция е фамилния замък „Боа-Сеньор Исаак“ до Брюксел.

Барон Бернар Сноа има впечатляваща биография. Координатор на икономически и екологични дейности, Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Член на Комисията за реформа на институциите и процедурите на ЕС, дълги години е бил член на Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и изпълнителен директор на Световната банка, президент на асоциацията на аристократите, доктор по право и доктор по икономика от Харвард.

Резиденцията на Президента на Лигата

По време на Българското председателство на ЕС през 2018 г. за първи път в своята история Европейската лига за икономическо сътрудничество проведе своята Генерална асамблея в София. Беше взето ключовото за българските интереси решение, България и Румъния да оглавят Комитета по инфраструктури, енергетика и концесии, което се възприема като успех за българската дипломация и за работата на българските представители И. Лингорски и Б. Ботев. Допълнително признание за България е, че досегашният ръководител на българската секция Илия Лингорски е предложен да ръководи на ротационен принцип Комитета по инфраструктури, енергетика и концесии.

Европейската лига за икономическо сътрудничество има и официални функции и правомощия на институционален лобист пред Европейската комисия, Европейския парламент и другите европейски институции, видно от официалната страница на Регистъра в Брюксел. Мониторинговите анализи и препоръки на Лигата са едни от най-авторитетните и сериозни документи, които могат да оказват сериозно влияние за важни европейски решения. От публичната информация е видно, че досегашния фокус на Лигата върху България е в сферата на правосъдието, банковата система, както и големите инфраструктурни проекти, реализирани с европейски пари, а отскоро и концесионните процедури, като тази за летище София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови