Банержи: Държавите в Югоизточна Европа трябва да стимулират компаниите да инвестират в изследователска и развойна дейност

OFFNews 21 септември 2018 в 21:27 6052 0

Аруп Банержи

Държави като България, Хърватия и Румъния с бързи темпове се доближават до европейските нива на брутен вътрешен продукт, така че „машината за конвергенция“ дава резултати. Това заяви Аруп Банержи, регионален директор за страните от ЕС в Световната банка, в интервю за единадесетото издание на годишната класация TOP 100 SEE на SeeNews, което предстои да излезе на 09.10.2018 г.

„Конвергентните програми на национално ниво проработиха много успешно като цяло. Това, което правим обаче, е да надникнем под повърхността и да видим какво се случва на поднационално ниво в различните региони на една държава – дали те се развиват еднакво. Дали хората в дадена страна повишават качеството си на живот и дали това се случва равномерно. За съжаление отговорът и на двата въпроса е „не“, допълни той.

През последните пет години в Европейския съюз се наблюдава неравномерен растеж сред районите на държавите членки. Столиците – София, Букурещ и Загреб – се справят много по-бързо от останалите части на съответните държави и изоставащите региони, които са и най-бедните региони от държавите, остават все по-назад. Същата тенденция се наблюдава и сред хората.

„Именно от тези държави са едни от най-квалифицираните хора на световно ниво – например преуспяващият технологичен сектор в България и Румъния. Дългогодишна традиция е именно български и румънски ученици да печелят световните олимпиади по математика. Същевременно най-бедната част от населението живее в икономическа стагнация. Това е голямото предизвикателство пред тези държави“, уточни Аруп Банержи.

Тази дългогодишна тенденция се задълбочава от технологичния възход. Технологичният растеж подпомага държавите и компаниите, които успяват да станат все по-продуктивни и конкурентноспособни. Предизвикателство за всички държави членки, включително и тези в Югоизточна Европа, е как да подпомогнат най-бедната част от населението и по-малките фирми, за да успяват да се конкурират ефективно с наличните технологични възможности.

Компаниите в Югоизточна Европа все още не растат достатъчно и не могат да се възползват от технологичните иновации и да инвестират в изследователска и развойна дейност. И това се дължи частично и на факта, че работят в бизнес среда, която не им позволява или не ги стимулира да растат. Тези предизвикателства не са специфични само за Югоизточна Европа, но въпросът е дали за политиците те са приоритетни, както е например случая в Китай и Северна Европа. Решенията не могат дойдат от Брюксел, а да бъдат постигнати в рамките на всяка национална образователна политика.

Резултатите от последното международно изследване PISA показа, че страните от Югоизточна Европа наистина изостават. За България изследването показа, че 42% от населението не е функционално грамотно да се справи с математиката и със сложни текстове. Това означава, че 4 от 10 българи на 15-годишна възраст всъщност не са достатъчно подготвени да се справят с тази нова икономическа среда.

Аруп Банержи отбелязва нуждата от насърчаване на иновациите и приемането на нови технологии: „Насърчаването на иновациите е ключов фактор. Има една истина за иновациите и тя е, че провалът е сигурен. Иновациите и предприемачеството обикновено е поредица от множество провали и само един огромен успех. Въпросът е дали има налична среда, която да позволи на хората и компаниите да се провалят, но и да се възстановят след това и да опитат отново. Нужно е да има иновативни компании, които имат по-висока толерантност към риска, но и да има регулаторна структура, която им позволява да поемат тези рискове. Нужна е и финансова структура, която да споделя риска с други инвеститори, а не просто с банки.“

Цялото интервю може да прочетете тук.

На 09.10.2018 г. за единадесета поредна година агенцията за бизнес информация SeeNews ще публикува годишна класация на най-големите сто компании по общ приход за 2017 година, както и на стоте най-големи банки по общи активи и на най-големите сто застрахователи по брутно записани премии в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Освен основните три класации, SEE TOP 100 включва допълнителни класации, отразяващи както позиционирането през 2017 година, така и през последното десетилетие на най-печелившите и динамични компании, тези с най-голяма загуба, най-успешните индустрии, както и компаниите с най-голям приход на глава от населението. Изданието включва и интервюта с представители на водещи компании, както и анализи на най-бързо развиващите се индустрии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови