Био храните влизат в детските градини и училищата

Александра Маркарян 30 април 2020 в 17:58 2341 0

Снимка Pixabay

Промяна в земеделска наредба отваря вратите за биологичните храни в българските детски градини и училища - както в столовете, така и в лавките на територията им, включително предлаганите на организирани мероприятия за деца и ученици.

Проектът за изменението е публикуван днес за обществено обсъждане.

То е предвидено в Наредба № 8 от 2018 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Внесено  е от заместник-министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов и е одобрено от министър Десислава Танева.

Ако промените бъдат одобрени от Министерския съвет след едномесечния срок за обществено обсъждане, т.е. след 1 юни, наесен училищата и градините ще могат да зареждат биологични:

- кисело мляко;

- сирене;

- кашкавал;

- айрян;

- кореноплодни зеленчуци (морков, ряпа, салатно цвекло, репички и др.);

- пресни плодове и зеленчуци;

- зелен фасул;

- пчелен мед.

В мотивите си за предложението доц. Иванов напомня, че според сега действащата наредба храните трябва да отговарят на изискванията за безопасност и качество, регламентирани в европейското и националното законодателство (вкл. БДС стандарт за храните, за които съществува такъв). С проекта се дава възможност градините, училищните столове и лавките в тях да предлагат и произведени биологично храни.

"Ползата от биологичните храни както за възрастните, така и за децата е всеизвестна - пише той в мотивите си. - Съвременните родители все повече предпочитат да хранят децата си с биологични продукти, тъй като те са най-безопасни и най-полезни за детето. Предимствата на биологичните продукти в храненето на децата са лесна усвояемост дори при особено чувствителни деца, пълната липса на остатъчни вещества, които могат да се съдържат в конвенционалната селскостопанска продукция и да причинят лоша поносимост или алергии."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови