Бюджет 2020: Има ли смисъл да се вдигат разходите, щом пак няма реформи

Румен Гълъбинов 31 октомври 2019 в 10:45 2766 0

Бюджет 2020 г. не ни дава основания, че ще се проведат нужните реформи в България, а без реформи дали има смисъл от увеличение на разходите.

Има обещани повече пари за пенсии, без обаче реформа на пенсионния ни модел.

Има планирани допълнително пари и за здравеопазване, но не става ясно дали ще се проведе реформа в болниците, така че да не фалират и да се намалят дълговете им, като се задържат младите лекари в страната, а не да заминават на работа в чужбина.

Има предвидени повече пари, за да се увеличат учителските заплати, което едва ли ще подобри българското образование, ако не се реформира значително повече образователната инфраструктура на учебните заведения.

И догодина ще продължава изоставането с капиталовите разходи и инвестиции, които се очаква отново да дойдат основно от еврофондове и европрограми.

Капиталовите разходи (строителство, ремонти) са силно обвързани с изпълнението на европроекти, като към момента там има изоставане.

Изоставането на капиталовите разходи не спомага да се увеличат инвестициите и не се очаква да има увеличено капиталообразуване в българската икономика.

България трябва да подобри значително своята инвестиционна среда, да търси и да намери стратегически инвеститори, които да помогнат за развитието на икономиката.

В Бюджет 2020 няма предвидени конкретни мерки за привличане на преки инвестиции и за публично-частно партньорство.

Относно дълговете в бюджета има също доста притеснителни неща, като тук трябва да правим разлика между явните и скритите дългове. А за догодина е планирано да бъде поет нов дълг под формата на държавни ценни книжа в размер до 2,2 млрд. лева. Препоръките ми за мерки през бюджета са да има повече ефективна борба с корупцията, провеждане на структурни реформи в икономиката, подобряване на демографията, повишаване качеството на образованието и намаление на данъчното облагане (намаление на ДДС и диференцирано ДДС), както и въвеждане на необлагаем минимум на доходите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови