Бюджет 2020: Колкото - толкова или колкото повече, толкова повече

Георги А. Ангелов 13 ноември 2019 в 17:19 2942 0

Снимка Offnews

Министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебатите

Държавният бюджет за 2020 г. бе приет на първо четене от парламента и традиционно по време на дебатите преди гласуването оценките за него бяха на двата полюса според това, дали идват от управляващите или от опозицията. Тъй като този бюджет нямаше име, каквато е традицията, изказващите се депутати се "стараеха" да измислят такова.

Министерството на финансите планира да събере и изхарчи общо 46,8 млрд. лв. през следващата година. Увеличението на приходите в държавата се планира да е около 3,3 млрд. лв., които би трябвало да дойдат от повишените постъпления от данъци и осигуровки, както и от добрите прогнози за ръст на икономиката. Планираният държавен дълг бележи двоен ръст спрямо предходните две години и ще достигне до нови 2,2 млрд. лв.

Увеличават се бюджетните и минималната заплата

С 10% ще бъдат увеличени възнагражденията в бюджетната сфера, със 17% - заплатите на учителите. Минималната работна заплата (МРЗ) ще се вдигне от 560 лв. на 610 лв. от 1 януари 2020 г. Това ще глътне допълнителни 625 млн. лв. През 2021 г. МРЗ ще се покачи до 650 лв.

Специално са заделени средства за увеличаване на възнагражденията на заетите в съдебната власт. Заплатите на работещите в центровете за деца с увреждания с постоянна медицинска грижа ще се увеличат с 20%, в центровете за хора с увреждания – с 15%, а в останалите социални домове – с 10%.
С по половин милиард повече ще има за "Образование" и Здравеопазване". Увеличават се и парите за отбрана.

Горанов: Консервативен бюджет за несгоди

Разискванията бяха открити от министъра на финансите Владислав Горанов, който изчете рамката на бюджета, който е първия от много години в който не са заложени нито дефицити, нито излишъци.

"Принципът - колкото изкарваш, толкова и да харчиш е консервативен и предлагам да бъде запазен и след 2020 година", каза Горанов.

Балансираният бюджет е удобният инструмент за преминаване през евентуални несгоди, каза още Горанов по време на дебата. „Чуха се мнения, че”, каза Горанов. Според него опасенията че управляващите твърде оптимистично виждаъ развитието на икономиката са излишни защото и при най-негативният сценарий ще може да се отбележи разумно бюджетно салдо, съобразено с критериите на Банката за развитие и растеж. Горанов смята, че очакванията на опозицията, че бюджетната рамка ще извършва структурни реформи са твърде амбициозни.

Корнелия Нинова: Бюджет на застоя

Бюджет 2020 е на застоя, между първо и второ четене ще внесем своя алтернативен бюджет на развитието, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи бюджета като “взел-дал”. Според нея бюджета трябва да реши демографската криза. “Решава ли бюджета този проблем или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейтсва, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастите хора. За младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не е достатъчно”, каза Нинова. БСП ще предложи преди второ четене въвеждане на семейно подоходно облагане,, помощи за второ и трето дете, учебник за един предмет, за един клас до 12 клас, както и преизчисляване на всички пенсии. ЮВ бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП", каза още Нинова.

ГЕРБ: Колкото повече, толкова повече

Бюджет 2020 е „колкото повече, толкова повече“, каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов, който в изказването си наблегна “малко на положителната страна на бюджета”. От началото на мандата на правителството на Борисов минималната пенсия се е повишила с 46 %“, каза Ивнаов. Според него основните цели на фискалната политика са намаляване на безработицата. „И тук има с какво да се похвалим и трябва да го прочетем най-достойно. За догодина рекордно ниски нива на безработицата. Намяляване и забавяне на инфлацията. Т.е. ръстът на доходите, които се бележат в бюджетната сфера и тези на учителите 17 % реално ще бъдат осезаеми върху трудовите възнаграждения и доходите“, каза още Иванов. Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че се запазват ниските ставки на преките данъци. Той призова депутатите да подкрепят бюджет 2020 г., който е повече от сегашното, но и повече от това, което е имало.

ДПС: Повече от същото

Философията на бюджет 2020 – "повече от същото", както се изрази председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, не устройва България, затова ние няма да го подкрепим. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той добави, че голямата разлика между икономическата политика на ГЕРБ и ДПС е в това, че партията на Борисов залага на устойчиво развитие, което предполага около 3 процента ръст на икономика, а Движението настоява за ускорено и догонващо развитие, което щяло да ни вдигне на нова скорост, за да стигнем стандартите на Европа. Цонев се позова на синтетичния показател БВП на глава от населението, като каза, че по него сме на 25% от средното в ЕС. С тези темпове ще стигнем западните стандарти след 125 години, сметна Цонев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови