Бизнес климатът в България се влошава

OFFNews 28 юли 2015 в 12:06 2827 23

През юли 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 1.8 пункта спрямо юни, сочат данни от анкета на Националния статистически институт.

Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четири отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

Влошаването се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 2.9 пункта в сравнение с юни главно поради влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно анкетата регистрира и по-неблагоприятни прогнози относно износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли остава на нивото си от април (74.3%), като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 56.3 и 25.3% от промишлените предприемачи.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В строителството съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 0.6 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Производственият график е осигурен с договори за 5.2 месеца, като е регистрирано понижение от 0.2 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Мениджърите в строителството предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0.6 пункта спрямо юни поради по-умерените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние.

Търговците смятат, че цените ще се запазят през следващите три месеца.

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 3.6 пункта, което се дължи на изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро” към запазване на „същото”. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, докато в очакванията за следващите три месеца се наблюдава известен песимизъм.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени по-голямата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!