Борисов и Дончев за Зелената сделка: Не искаме да сме зелени и бедни

По-лесно ни е да виним циганските къщи за мръсния въздух. А нашите вили по цялото протежение на Витоша?

Мая Младенова 28 януари 2020 в 11:50 4470 5

Премиерът Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев разкритикуваха остро Зелената сделка на ЕС, която ще доведе до ключови промени в много сектори и на първо място в енергодобива и промишлеността.

В изказванията си по време на годишната среща на правителството с бизнеса, организирана от в. "Капитал", двамата изразиха сериозни опасения за това как сделката ще се отрази на конкурентноспособността на българската икономика. "Сделка ще има въпреки нашите усилия и усилията на държави като Полша и Чехия", заяви Борисов, като изрази резервите си.

Зелената сделка предвижда ангажименти за ограничаване на въглеродните емисии и добива на електроенергия от въглища.

"Съвсем неизбежно става ядреното съоръжение", посочи в тази връзка Томислав Дончев, визирайки необходимостта да бъде построен АЕЦ "Белене".

Логиката на европейските политици следва зелената вълна. Но ние трябва да позеленяване с необходимата скорост, смята вицепремиерът.

"Ако Европа позеленява, това не означава обезателно ефект за целия свят. Защото въздухът има способността да се движи през националните граници и да не се съобразява с политиките", добави Дончев.

Той припомни, че по отношение на зелената сделка имаме ясна перспектива цената на тока да расте.

"Всички трябва да позеленяваме, но не искам да бъдем зелени и бедни. Трябва да се случва с необходимата скорост", заяви още той.

Борисов също е на мнение, че зелената политика в планирания от ЕС вид има смисъл, ако се следва от всички държави, в противен случай би поставили някои в неконкурентна позиция. Той заяви, че е разговарял с държавни лидери на страни извън ЕС и "не вижда в тях дори мисъл да наподобяват това, което се случва в Европа". За България спазването на зеления пакт би означавало инвестиции за около 20 милиарда. Тези пари няма да дойдат допълнително, а са в рамките на това, което получаваме от ЕС, добави той. 60% от електроенергията ни в момента е от въглища, обясни премиерът. В подобно положение, по думите му, е и Полша, където работят 200 хиляди миньори.

"Затова държавите от Централна и Източна Европа, които сме развивали добива на енергия от въглища, сме най-засегнати", обобщи той.

Според него много европейски държави постъпват лицемерно, тъй като внасят стомана от Китай и декларират, че нямат замърсяване, "но тя е замърсила планетата по същия начин". Тогава кое си променил, попита риторично министър-председателят.

Още по-лошо по думите му е, че филтрите на ТЕЦ-овете в Европа отговарят на екологични изисквания, докато не е ясно дали някой следи тези в Индия и Китай например.

Въздухът в София

Борисов посочи, че да сме зелени има и други измерения. Той се спря на темата със замърсения въздух в столицата, като каза, че е лесно да виним за него печките в ромските квартали. "Да говорим за камините във вашите къщи. Искате ли довечера да минем по Бояна, Бистрица и да видим комините какво правят? Това са вредни емисии. Ще се намери ли кмет, който да забрани това? Ще получи ли обществената подкрепа? По-лесно ни е да кажем, че в циганския квартал печките горят. А за нашите вили по цялото протежение на Витоша - да си замълчим."

По думите му чистият въздух в София няма как да се случи и при наличието на толкова стари автомобили. Брюксел и Париж не позволяват коли над хикс години да влизат в града, посочи още Борисов. "Що не си поговорим по тая тема?", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

28.01 2020 в 16:38

Откровени лъжи и спекулации!
Време е БСП 2 да си ходят, даже е късно вече....

3036

4

Sokratus MMXVIII

28.01 2020 в 14:39

Преминаването към зелена енергетика ще открие много работни места. За справка САЩ - в индустриите за инсталиране и подрържане на ВЕИ са наети повече хора от всички въглищни, газови и петролна индустрии.
Но явно Бойко Белята не иска нови работни места!

3036

3

Sokratus MMXVIII

28.01 2020 в 14:29

"60% от електроенергията ни в момента е от въглища, обясни премиерът"
Явно Бойко Белята не може да смята! АЕЦ Козлодуй произвежда 40% от потреблението на България. ВЕЦ + ФЕЦ + ВяЕЦ още около 15% и над 5% произвеждат централите на газ (Основно топлофикациии заводски централи) Ясно се вижда, че ТЕЦ-овете произвеждат около 40% от потреблението!
Или може би Бойко Белята има предвид, че от половината производство на АЕЦ Козлодуй се изнася, а за нас Българите остава скъпият и замърсяващ ток!

15414

2

Hihi1981

28.01 2020 в 13:24

Същото твърдение може и в обратна посока да се каже. ...

77927

1

El Commandante

28.01 2020 в 12:11

Само късоглед идиот или платена подлога не вижда че АЕЦ Белене е неизбежна необходимост.

Тъпаци.