Борисов кипна: Не му е работа на посланика да иска изучаване на турски

Дежа вю: премиерът откри завод, стабилни са икономиката и финансите

Вилдан Байрямова 11 май 2019 в 14:07 11779 2

Бойко Борисов, Кърджали

Снимка Вилдан Байрямова

По време на церемонията по откриването на 4-ия корпус на турския завод „Теклас“ край Кърджали посланикът на Анкара у нас Хасан Улусой успя да вбеси премиера Бойко Борисов. Той, на свой ред, по-късно пред журналисти обеща още днес да потърси сметка на дипломата, който настоя за по-ефективно изучаване на турския език у нас.

След неизбежните слова за процъфтяващата турско-българска дружба и ръста на инвестициите на Анкара у нас, и на двустранния търговски стокообмен от 5 млрд. долара, посланикът Хасан Улусой посочи важността на владеенето на турския език в България. „Пожеланието ми е, защото това ще стимулира турските инвеститори и бизнесмени, които искат да реализират проектите си и да създадат работни места, така и българските граждани, които знаят добър устен и писмен турски език. Това ще насърчи още повече инвестиции от Турция“, заяви дипломатът.

И продължи: „Разчитаме на българските власти за още по-ефективно изучаване на турски език в училищата за българските граждани и най-вече за сънародниците ни тук. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“.

След посланика съвсем кратко говори премиерът Бойко Борисов, видимо подразнен от предишния оратор. Той очаквано даде висока оценка на поредния заводски корпус, а преди да се отправи към рязането на лентата, припомни за „възродителния процес“. „Това е най-добрият мост на приятелство между България и Турция, между българските християни и българските мюсюлмани. Когато има работа и високи доходи, не мислим за глупости. Още има хора, които помнят „възродителния процес“, бариерите и КПП-тата, това не беше много отдавна“, каза Борисов. След ритуала с ножицата и бързата обиколка по корпуса, той спря при журналистите.

Когато Борисов кипна

„Това, което каза посланикът, аз го разбирам по един начин, те по друг, но във всички случаи ще му потърся отговорност. А собственикът ми каза, че проблемът е с работната ръка, иска се езикова подготовка и то писмена. България българите учат английски, немски, китайски. Турците искат работещите в централите им да знаят писмено турски“, посочи премиерът. Той уточни, че в образованието „ние имаме много ясни програми, за радост младите българи активно изучават езици“. И препоръча на „тези в по-напреднала възраст също да се квалифицират“. „Защото работа има, колкото искате, просто трябва квалификация. Затова и дуалното обучение, което въведохме, и курсовете за преподготовка в момента се движат в пълен обем“, каза Борисов.

Той не скри възмущението си от претенцията на турския дипломат, като подчерта, че „не му е работа на посланика да поставя такива въпроси на толкова хубав празник, с толкова приятели“. „Толкова неща сме направили. И на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение че ние сме се произнесли ясно и точно в парламента – който желае да учи турски, има всякакви начини. Апостол Павел е казал: учете езици, колкото повече, толкова по-добре. А на тях им трябват хора, които да говорят и да пишат на турски. Има училища, университети, катедри… Не е моментът днес тук да се даде негативен оттенък и някой хейтър в София, който не вижда построеното и живее с представата, че по Кърджали пасат магарета, а не се правят заводи, зали, манастири…“, коментира премиерът.

Борисов се зарече, че ще потърси сметка на посланика за казаните думи така, както до късна доба бе разговарял с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ след скандалното изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу за българския закон за вероизповеданията. „Ясно ми е, че няма да покажете нищо от завода и инвестициите, казали са ви да питате глупости“, сряза той журналистите и се вряза в тълпата от камери и микрофони.

За стабилната икономика и финансите

Запитан за ситуацията с чуждестранните инвестиции у нас, той каза, че „напук на лъжите, които се говорят, вие виждате – завод след завод, стотици милиони инвестиции, хиляди работни места, минимални и средни /заплати/ над 1 000-1 500 лева“.

Борисов припомни, че е идвал за откриването и на предишните два корпуса, а тогава „тук беше една гола пустош, магарета пасеха“. „Но вече най-големият им проблем /на инвеститорите/ е намирането на работници и затова правим и във Враца още един завод с 1 000 работни места. Така, че икономическата и финансовата стабилност си дават резултати“, коментира той. Според него преди 15-20 години инвестициите били в бизнеси и в дейности, от които парите изтичали от България. А сега интересът на инвеститорите към България бил изключително голям. „При отварянето на концесията за летище София дават над 2 милиарда първоначална цена и това са най-големите летища и оператори в Европа, процедурата се води от Световната банка – открито, ясно, прозрачно. Кога е имало такива инвестиции и то в реални икономики, затова БВП вече минава 120 млрд.лева“, похвали се премиерът.

Благодарният инвеститор

Един от собствениците на завода за каучукови уплътнители за автомобили от всички световни марки Раул Данон припомни, че преди 13 години край Кърджали са направили първата си инвестиция в България. Те са трима братя, трето поколение евреи в Турция. Започнали с 50 работни места, а вече са достигнали 2 500. Днес бе открит 4-ият заводски корпус с претенцията за най-големия в Европа за производството на метални тръби, научно-изследователски център за разработка на системи за отопление и охлаждане на хибридни и електрически автомобили, административна сграда, зона за отдих.

Братята Данон инвестират и в Момчилград, и в Крумовград, а преди две седмици са стигнали до решението да построят подобен завод и във Враца. А целта им е инвестициите в България да нараснат от 400 милиона на 1 милиард лева. Премиерът Борисов и министърът на икономиката Емил Караниколов получиха персоналната благодарност на Раул Данон за голямата им подкрепа, както и признанието, че тримата братя са изключително привързани към България. Миналата година „Теклас“ са постигнали оборот от над 400 млн.лева, платили са 29 млн.лева данъци и осигуровки в страната, инвестирали са 150 млн.лева. „И благодарение на тези инвестиции изнасяме 100% от нашето производство в целия свят. Започнахме да продаваме и технологии, и инженеринг с нашите заводи в Китай и Мексико“, посочи Данон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

11.05 2019 в 16:09

Не им прави чест на медиите че раздуха тази изкуствено създадена провокативна тема. Не му прави чест и на премиерът, че се занимава с тази пълна небивалица. Това си е чист предизборен PR за ГЕРБ и ДПС.