Бранимир Ботев: Туристите у нас не са 9 млн., а 3,5 млн. Как иначе се получават само 17 млн. нощувки?

OFFNews 20 август 2018 в 10:16 11150 0

Бранимир Ботев

Големият проблем в момента е как се управлява българският туризъм и къде изчезват милиарди, смята бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Преди дни той обяви, че маскирани са опитали да нахлуят в къщата му край Варна и да го сплашат след интервю, в което критикува остро начинът, по който се управлява секторът туризъм. Там той твърди, че настоящият отговорни за управлението на туризма оставят сектора в ръцете на мутрите.

Полицията обаче работи по опит за грабеж като основна версия за нахлуването.

„Няма крадци, които, докато хората вечерят, да си слагат маски на осветена улица пред камери, да прескачат висока ограда и да минават през осветено място”, категоричен беше Ботев пред bTV. 

Според Ботев има „драстично разминаване” между данните за прихода от туризма в икономиката.

„Говори се за близо 9 млн. туристи, а в същото време туристите, които реално са осъществили нощувки в България, са от порядъка на 3,5 млн. Останалите са или транзитно преминаващи, или посетители – това не са туристи. Или някъде другаде изчезват тези цифри. Ако ние наистина имаме 9 млн. туристи, има 17 млн. нощувки, които отчита НСИ, които грижливо се пропускат и не се казват. Някой ще повярва ли, че идват туристите в България, стоят два дни и си тръгват?”, попита той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че ще го съди за клевета. 

Двамата бяха част от един екип преди Ботев да бъде освободен от премиера. „Ние принципни различия с министър Ангелкова имаме от самото начало, аз даже съм декларирал своето желание да напусна след нейното назначение, но премиерът беше преценил да ме остави”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови